Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah / Atina

Yunanistan’ın Ege e Akdeniz’deki tek taraflı planlarını eleştiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, komşu basınında bir kez daha hedef tahtasına oturtuldu. Yunanistan’ın Ege’deki anlaşmazlıklara yaklaşımı hakkında Hürriyet gazetesine verdiği demeçte Atina’yı eleştiren Akar, “23 adanın 16’sını anlaşmalara aykırı olarak 1936’dan bu yana silahlandırdılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmediği şekilde, karasuları 6 mil olmasına rağmen hava sahasının 10 mil olduğunu iddia ediyorlar. Bu akla mantığa uygun değildir” ifadelerini kullanmıştı. Milli Savunma Bakanı “Kıbrıs’ta, Doğu Akdeniz’de ve Ege’de bir oldubittiye ve haklarımızın gasp edilmesine göz yummayacağız. Herhangi bir şekilde bu haklarımıza karşı birtakım kararlar alınmasına müsaade etmeyeceğiz” diyerek de tavrını açık bir şekilde koymuştu.

“Dışişleri tepki versin” beklentisi

Yunan devlet haber ajansı başta olmak üzere Proto Thema, Vima, Kathimerini gibi gazeteler bu ifadelere geniş yer ayırdı. “Türk Bakan’dan kışkırtıcı açıklamalar. Yunanistan’ın sahibi olduğu adaları sahibi belli değilmiş gibi göstermeye çalışan Hulusi Akar, ülkemizin yasadışı silahlandırma yaptığını iddia edecek kadar ileri gitti. Bununla da yetinmedi, Doğu Akdeniz’deki yasadışı sondaj faaliyetlerini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) Münhasır Ekonomik Alanı’nın işgalini de meşrulaştırmaya çalıştı” ifadeleri kullanıldı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın derhal konuyla ilgili tepki vermesinin zaruriyeti, ülkenin egemenlik haklarının söz konusu olduğu dile getirildi.

Erdoğan da gündem olmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kardak kayalıkları ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı “sahibi belli olmayan adalar sınıfında” açıklaması da Yunanistan tarafından büyük tepki çekmişti. Zira Atina’ya göre bu adalar tartışılmaz bir şekilde Yunan toprağı.

Suçlu yine Türkiye!

Göçmen krizi nedeniyle Yunanistan’a yönelik baskılar artıyor… Almanya’nın Bild gazetesinde yayınlanan “Midilli adasındaki Moria kampında koşullar insanlık dışı. Mülteciler insanlık dışı koşullarda yaşamaya zorlanıyor. Yunan yetkililer, krizi yönetmekte başarısız” haberinin ardından Yunan kamuoyunda geniş çaplı tartışmalar başladı. Ancak tartışmalar, sürecin kötü yönetiminin gerekçelerini Yunan kanadında aramak yerine “Türkiye anlaşmaları ihlal ederek göçmenlerin bize gelmesine göz yumuyor” ile sınırlı kalıyor.

ABD’den Haseke’ye yeni üs

Suriye’deki zengin petrol sahaları, iç savaşın en önemli aktörlerinden ABD ile Rusya’nın çekişmesine sahne oluyor. Suriye’de terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bölgelerde varlık gösteren ABD güçleri, 18 Ocak’tan bu yana, Haseke’nin kuzeydoğusundaki Rümeylan petrol sahasına ulaşmak isteyen Rus askerlerinin yolunu 5 kez keserek dönmelerine sebep olmuştu. Alınan bilgiye göre, ABD askerleri, Rusların petrol sahasına son günlerdeki ulaşma girişimlerine eş zamanlı olarak, Haseke’nin 40 kilometre kuzeydoğusunda, Rümeylan sahasına giden yolun üzerindeki Tel Berrak beldesinde üs kurma çalışmaları başlattı.

PKK binasını kullanacaklar

ABD ordusu, bu amaçla son bir haftada, Irak’ın Suriye sınırındaki El-Velid sınır kapısı üzerinden iş makinası ve inşaat malzemesini Tel Berrak’a gönderdi. Belde merkezinin ortasındaki kuleye bayraklarını çeken ABD güçleri, üssün kurulacağı bölgede de helikopterlerle keşif uçuşları yaptı. Üs kurmakla görevli iş makineleri ise beldenin kuzeyinde pazartesi gününden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan Suriye’nin petrol zengini Deyrizor ilindeki sahalarda da bulunan ABD ordusu, dün Haseke kent merkezindeki Güvayran Mahallesi’nde terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bir binayı askeri noktaya dönüştürmeye başladı.

**

Canlı yayında katliam

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’ın batısındaki Kançanaburi eyaletine bağlı Muang bölgesinde Jakrapanth Thomma isimli bir askerin, silahıyla kışladaki komutanı ile bazı askerler ve kışla dışındaki sivillerin aralarında olduğu en az 26 kişiyi öldürdüğü, 52 kişiyi yaraladığı bildirildi. Kışlada, komutanını ve iki asker arkadaşını öldürdükten sonra, kışla dışında sivillere ateş açan Thomma, Nakhon Ratchasima kentindeki bir alışveriş merkezine girerek buradaki siviller ateş açtığı belirtildi. Eylemini Facebook’tan canlı yayınlayan asker, silahlı bir fotoğrafını “Yorgunum” notuyla paylaştı. Saldırıda ölenler arasında kışlada görev yapan üçüncü bir asker, 9 yaşında bir çocuk ve yaralılara yardım eden bir doktor ve 63 yaşındaki bir kadının da olduğu belirtildi. Saldırgan, keskin nişancılar tarafından vurularak ölü ele geçirildi.

**

Korona’dan ölümler artıyor

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkisini giderek artıran ve yeni ismi “yeni koronavirüs zatürresi” (NCP) olarak duyurulan salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 812’ye ulaşırken, virüsten etkilenenlerin sayısı 6 bin 188’inin durumu ciddi olmak üzere 37 bin 198’e çıktı. Diğer yandan virüs bulaştığı durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 28 bin 942’ye çıkarken, koronavirüs taşıyan kişilerle temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahede alnına alınanların sayısı 188 bin183’e yükseldi. Çin ana karasının dışında vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 26, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak kaydedildi. Son 24 saatte (dün) 89 kişinin NCP nedeniyle öldüğü ülkede, 2 bin 656 yeni vaka tespit edildi.

**

İsrail işgali haritalandıracak

Görev süresi sona eren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” diye adlandırdığı sözde barış planı gereği, işgal altındaki Batı Şeria’dan bazı parçaları kendi topraklarına katmak üzere harita çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Yedioth Ahronoth gazetesinde yayınlanan habere göre, Netanyahu, Doğu Kudüs’teki gayrimeşru bir yerleşim bölgesinde yaptığı konuşmada, Trump’ın planı gereği İsrail’in bir parçası olacak toprakların harita çalışmalarının yapılması aşamasında olduklarını; bunun birkaç hafta içinde biteceğini belirtti. Haritanın kapsadığı tüm topraklarda, egemenlik anlayışının uygulanacağına işaret eden Netanyahu, bunun, Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim bölgeleri ile Agvar bölgesinin tümünü kapsadığını kaydetti. Netanyahu, İsrail için Batı Şeria’sız bir vatanın söz konusu olmayacağını iddia etti.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah 

Editör: TE Bilisim