Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Haziran ayında 5,2 oranında artarak 62,6 oldu. Mayıs ayında endeks 59,5 hesaplanmıştı.

Gelecek 12 aylık dönemde bir hanenin maddi durum beklentisi endeksi mayıs ayında 79,2 iken haziran ayında yüzde 0,8 artarak bu oranın 79,9 olarak açıklandı. Ayrıca gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi mayıs ayında 55,3 iken haziran ayında yüzde 12,2 oranında artarak 62,1 oldu. Tasarruf etme ihtimali endeksi, mayıs ayında 21,7 iken haziran ayında yüzde 6,5 oranında artarak 23,1 olarak açıklandı.

Tüketici Güven Endeksi, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleriyle gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleriyle ölçülüyor. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0 ile 200 arasında değer alabiliyor.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu gösteriyor. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/beklentisini gösteriyor.

Editör: TE Bilisim