Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (IKSHP) Müdürü Naser Ramadani, acil olarak basın düzenlenen toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Arben Vitia, biri 20 yaşında İtalyan vatandaşı diğeri de 70 yaşlarında Kosova vatandaşı olmak üzere ülkede iki kişiye Kovid-19’a yakalandığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Vitia, dün öğle saatlerinde virüsün bir kişiye kişinin da daha bulaştığını belirtirken Kosova’da vaka sayısı üçe çıkmış oldu.

Başbakan Albin Kurti, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşlara panik yapmamalarını, ancak Kovid-19’un önlenmesine ilişkin kurallara dikkatle uymalarını istedi.

Bu doğrultuda vatandaşların uyması gereken 10 maddelik koronavirüsü bir genelge yayınlandı:

Klina belediyesinde vatandaşların girişi yasaktır; Vatandaşların Viti belediyesine girmesine izin verilmez; Şehirlerarası ulaşım, organize uluslararası taşımacılığı da derhal durdurulacak; Kosova vatandaşları hariç tüm diğer ülkelerden gelen yolculara girişler kapandı. Giren Kosova vatandaşları ise 14 gün karantinaya girecek; 16 Mart saat 00:00’dan itibaren Priştine Havalimanı’ndan askeri uçuşlar ve acil durumlar hariç tüm hava yolculuğunun geçici olarak durdurulacak; Eczaneler ve marketler hariç tüm kahve, restoranlar kapanacak; Tüm kültür ve spor faaliyetleri askıya alınacak; Hayvan ve araç pazarları kapatılacak; Sağlık ve güvenlik personeli hariç, herhangi bir kamu kurumunun faaliyetler en temel seviyesine indirilecek; Özel şirketlere, faaliyetlerinin çoğunun çalışanlar evlerinden gerçekleştirilebilmesi için organize etmeleri emredilmiştir. Kosova ayrıca, diğer ülkelerde yaşayan Kosovalılar’a pazartesiye kadar geri dönmesi için süre verdi.

MAKEDONYA’DA ORDU DA DEVREYE GİRDİ

Kuzey Makedonya’da dört koronavirüs vakası daha bildirildikten sonra önceki gün Diber ve Zhupa Merkezi’nde kriz ilan edildi. Pazartesi günü, diğer personelin de katılacağı Sağlık Bakanı ve Genelkurmay Başkanı tarafından çağrılacak olan Başkan Stevo Pendarovski ile bir Güvenlik Konseyi toplantısı yapılacak. Önceki gece Cumhurbaşkanı Pendarovski, orduyu Diber ve Zhupa belediyelerindeki yerel yetkililer edestek olmak amacıyla gönderme kararını aldı.

Kuzey Makedonya’daki koronavirüs sayısı 13’e ulaştı.

ARNAVUTLUK’TA VAKA SAYISI 38’ ÇIKTI

Arnavutluk Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı ülke çapında bir dizi ticari faaliyetin yasaklanmasını emretti. Sipariş, ülke genelinde restoranlar ve barlar 3 Nisan 2020’ye kadar kapatılacak.

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, koronavirüsün bulaşmış insan sayısının 38’e ulaştığını açıkladı. Resmi verilere göre, dün saat 16.00’a kadar 505 şüpheli vaka test edilmiş ve COVID-19, 38 vaka ile pozitif olarak doğrulanmıştır. Bosna Hersek’te dün öğle saatlerine kadar vaka sayısı 19’a ulaşırken Sırbsitan yeni bir vaka kaydedilmedi. Koronavirüse henüz yakalanmayan Karadağ ise tedbir amaçlı okulları kapattı.

Editör: TE Bilisim