Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi-Kosova

Arnavutluk’ta yetkililerden yapılan açıklamaya göre dün sabah saatlerine kadar koronavirüsten ölen kişilerin sayısı 5’e çıktı. Hasta sayısı da 89’a ulaşmıştı.

Arnavutluk Genel Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların yollara çıkma konusu ile ilgili sorulara cevap verirken şu ifadeleri kullandı: “Sabah, 05:00 – 08:00 saatleri arasında tüm yönetim ve işletme çalışanları için kendindeki beyan düzenleme formunu doldurarak çalışma izni verilmektedir. Marketlere, marketlere ve marketlere tedarik amacıyla mal, gıda, meyve ve sebze ve hayvan taşımacılığına ilişkin tüm araçlar bu sınırlamadan muaftır. Hiçbir vatandaşın öz bildirim formunu doldurmadan ve hareket onayı almadan araç kullanmasına izin

verilmez. Saat 13.00’dan sonra belediye hizmetleri listesinde yer alan kişilerin, üretim hatları, Sağlık, Ordu, Cezaevi Polisi çalışanları hariç herkesin dışarıda gezmesi yasaktır. 13:00’dan sonra hiçbir pazar, mini market veya eczane açık duramaz.”

KOSOVA’DA ONLİNE EĞİTİME GEÇİŞ

Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, koronavirüsün iki kişiye daha bulaştığını belirterek toplam vaka sayısının 33’e yükseldiğini ifade etti. Pazar gününde bir kişi de vefat etmişti. Kosova Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığının yaptığı açıklamada Koronavirüs nedeniyle ara verilen eğitime dünden itibaren 1 – 5 sınıflar için online uygulamaya geçildi. Diğer kademeler için de en kısa zamanda bir çözüm bulunacağını kaydedildi.

Kosova Polisi, hükümetin kararlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alındığı bilgisini verdi.

“ÖNLEMLERİ HAYAT KURTARMAK İÇİN ALIYORUZ”

Kuzey Makedonya Eğitim Bakanlığına göre, birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar tüm dersler, öğretmenin eğitim materyalini eklemek amacıyla 15 dakika sürecektir. Diğer yandan Makedonya’da ikinci ölümün gerçekleştiği duyuruldu. Koronaya yakalanan kişi sayısı da115’e ulaşmış durumda.

Sağlık Bakanı Venko Filipçe yine vatandaşları hükümet önlemlerinin farkında olmaya ve saygı duymaya çağırdı. Filipçe, “Hayat kurtarmak için önlemler alıyoruz, umarım vatandaşların farkındalığı artar.” dedi.

KARADAĞ’DA İLK ÖLÜM

Karadağ’da üst düzey bir sağlık görevlisi olan Jevto Erakoviç, ülkede şu ana kadar 21 kişinin etkilendiğini açıklayarak 65 yaşında bir kadının da vefat ettiğini ifade etti. Slovenya Sağlık Bakanı Tomaz Gantar bir kişinin daha koronavirüsten öldüğünü ve ölüm oranını ikiye yükselttiğini söyledi. Slovenya’da vaka sayısı 414’e ulaştı.

Sırbistan Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde paylaşılan bilgilere göre Kovid-19 vakası 222’ye yükseldi. Koronavirüsün, Sırbistan’a girmesinden bu yana iki kişi öldü. Bosna’nın Brcko Belediye Başkanı ve Kriz Personel Komutanı Sinisa Milic, Bosna Hersek’te yeni koronavirüs bulaşmış toplam hasta sayısı 128’e çıktığını açıkladı. Milic, “Tüm vatandaşları Kriz Personeli tarafından alınan tüm önlemlere saygı duymaya ve sosyal teması en aza indirmeye çağırıyoruz. Kendimizi ve başkalarını koruyalım.” çağrısını yaptı.

Editör: TE Bilisim