Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Kosova ve Sırbistan, Washington’daki Beyaz Saray’da ABD’nin arabuluculuğunda ‘Ekonomik Anlaşması’ imzaladı. İki ülke arasında ABD’nin arabuculuğunda imzalanan bu anlaşma, Kosova eski başbakanı Kurti’ye göre, Kosova’nın aleyhine olduğunu belirtti.

Kurti, anlaşmanın ABD’deki seçimle ilşkili olduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi: “ABD seçim kampanyası devam ediyor. Başkan Trump, gayri meşru Kosova Başbakanı ve Sırbistan’ın otokratik cumhurbaşkanı huzurunda her biri kendileriyle bir anlaşma imzaladı.”

“KOSOVA HEYETİ HİÇBİR BAŞARIYA İMZA ATMADI”

Kurti, Sırbsitan ile ilişkilerinde imzalan bu mektuplarda, Kosova heyetinin bir başarısı olarak değerlendirilebilecek hiçbir şeyin olmadığını kaydetti. Kosova’nın aleyhine olduğunu söylediği anlaşmaya yönelik bir dizi eleştiri sıralayan Albin Kurti, “Üyelikler konusunda moratoryum ve Ujman’ın kullanımının sorgulanması bunların büyük başarısızlıklarıdır. Bölgemizdeki herkes, minishengen’in Sırbistan’ın Avrupa’nın bu bölgesindeki hegemonyasına yardım ettiğinin farkında.” diye konuştu.

Savaş sırasındaki suçlar ve zararlar, diye sözlerine devam eden eski başbakan Kurti, Sırbistan’ın bize borçlu olduğu, borcun “Kosova heyeti tarafından göz ardı edildi veya unutuldu”. diyerek Kosova heyetini eleştirdi.

“BUNLAR ZARAR, UTANÇ VE TEHLİKE GETİRDİ”

Kurti, “Ahtisaari’nin manastırlar ve kiliseler için planındaki tavizlerin, sanki Sırbistan yeterince almamış gibi Washington DC’de daha da ağırlaştırılmasına gerek yoktu. Preşevo, Medvedja ve Bujanoc’taki Arnavutlar savunulmadı ve hatta sorunları çözülmedi. Sırbistan denize erişim istedi, para istedi, demiryolunun Merdarja’ya yönlendirilmesini istedi, minisheng istedi, diğer şeylerin yanı sıra Kosova’yı tanımanın kaldırılması gerektiği noktayı istedi ve hepsini aldı. Yani hiçbir yerde karşılıklı tanıma sözü yok.” dedi. Kurti, sosyal medya üzerinde yaptığı bu açıklmada, “Bu heyet Sırbistan ile ilgili olarak Kosova’ya ne getirdi?” sorusunu sorarak, cevabı da “Zarar, utanç ve tehlike” diye ekledi.

“VUÇİÇ’İN TÜM İSTEDİKLERİ KABUL EDİLDİ”

“Eski ABD Başkanı Carter bir keresinde, iki taraf da kazanmazsa hiçbir anlaşmanın uzun vadeli olamayacak.” sözlerini hatırlatan Albin Kurti, “Ancak, Sırbistan ile Kosova arasındaki uluslararası arenada, Sırbistan hedeflediği her şeyi elde ederken, Kosova hiçbir şey elde etmiyor. Ekonomik alanda, Sırbistan bölgedeki hegemonya konumunu, Kosova’da serbest geçiş ve ticaret, denize erişim vb. kabul edilerek hala daha fazla kazanıyor.” ifadelerini kullandı.

Ujman gölü, enerji, minishengen, Sırbistan’ın Kosova’dan geçen yolları birkaç gün öncesine kadar Sırbistan’la Kosova’daki partiler için görüşme konuları olarak kabul edilemeyen olduğunu belirterek, “Bu sayfa değişikliği ne kadar değersiz olduklarını gösteriyor. Oraya tanınma vaadiyle gittiler, ancak Vuçiç, tanıma ortadan kalkmazsa görüşme yapılmayacağını söylediğinde ısrar etmeye cesaret edemediler. İstediği her şeyi kabul ettiler. Elbette ABD’de seçim kampanyası devam ediyor.”

ELEŞTİRDİĞİ ANLAŞMAYI İMZALADI

Başbakan Hoti, yaklaşık 10 ay önce eleştirdiği minishengen anlşamasını kabul ederek imzaladaı. O sırada Hoti, “Facebook” üzerinden yaptığı bir paylaşımda Balkan Minishengen’i Balkan Gümrük Birliği’nin bir başka yöntemi olarak değerlendirirken bunu 2016’da da gerekçe olarak kullanarak reddettiğini hatırlatmıştı. 2019’da minishengeni eleştirirken, bunu Kosova’nın yararına olmadığını savunuyordu. Ayrıca Hoti, “Bölgedeki en büyük nüfusa ve ekonomiye sahip ülke olan Sırbistan, bu fikirle Balkan bölgesini, Rusya’nın artan rolüyle başka jeopolitik dengelerin yaratılması beklentisiyle mümkün olduğu kadar uzun süre Avrupa Birliği dışında tutma eğilimindedir.” demişti.

“SIRBİSTAN’IN KOSOVA’YI TANIMASI SEMBOLİK DEĞİLDİR”

Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, ABD’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu özel elçisi Richard Grenell’in kendisini eleştirmesinin ardından Kosova’nın şikayet etmekten daha fazlasını yapan politikacılara ihtiyacı olduğunu sözlerine yanıt verdi.

Meclis Başkanı Osmani, yanıtında Kosova’nın Sırbistan tarafından tanınmasının sembolik olmadığını kaydederek, şöyle devam etti: “Bu tanınma, ABD’nin ilk yaptığı bir gerçekliğin tanınmasıdır. Kosova halkının ABD ile ortak projesi olan devlet olmamıza ‘sembolik’ demek, Kosova’daki Amerikan yatırımını en aza indiriyor. Ve hayır, Sırbistan’la ‘sözler, sıfatlar ve semboller’ için savaşmadık, özgürlük için, soykırıma karşı savaştık. Kosova delegasyonu şeffaf değildi. Karşılıklı tanınacaklarını söylediler. Kamusal taahhütlerinin sorumluluğunu almalılar.”

ABD SÖZDE KOSOVA’NIN YANINDA

Her fırsatta Avrupa’nın en genç ülkesine zarar vermeye kaçınmayan ABD, Kosova’ya yakın kalacağına söz verdi. Mike Pompeo, konu ile ilgili twitter’da açıklamalarda bulundu. Washington’da Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ile görüşmeyi önemli olarak nitelendiren Pompeo, “Kosova Başbakanı Hoti ile Washington’da önemli görüşme gerçekleştirdik.

Amerika Birleşik Devletleri, ekonomik refahı geliştirme, hukukun üstünlüğünü güçlendirme ve yolsuzlukla mücadele çabalarında Kosova’nın yanındadır.” şeklinde

konuştu.

Editör: TE Bilisim