Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

AK Parti, infaz düzenlemesine ilişkin çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Akademisyenlerin, hukukçu milletvekillerinin, hâkim ve savcıların ve baroların görüşleri alınarak hazırlanan düzenleme, son olarak TBMM’de grubu bulunan partilerin değerlendirmesine sunulacak. Partilerin önerileri ve katkıları alındıktan sonra kanun teklifi AK Partili milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na verilecek.

AF NİTELİĞİ TAŞIMAYACAK

AK Parti, kamuoyunda merakla beklenen infaz düzenlemesine ilişkin çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Akademisyenlerin, hukukçu milletvekillerinin, hâkim ve savcıların ve baroların görüşleri alınarak hazırlanan düzenleme, son olarak TBMM’de grubu bulunan partilerin değerlendirmesine sunulacak. Partilerin önerileri ve katkıları alındıktan sonra kanun teklifi AK Partili milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na verilecek. Edinilen bilgilere göre, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, yargıda çeşitli düzenlemeler öngören yargı paketlerinden ayrı olarak sadece infaz düzenlemelerini içeren bir kanun teklifi hazırlanacak. Yapılacak ceza infaz düzenlemesinin bir “af” niteliği taşımayacağı belirtiliyor.

Kanun teklifinde öne çıkan başlıklar  

»Doğum yapan kadınlar bir yıl dolmadan cezaevine girmeyecek,

»75 yaşın üstündekiler, 5 yıl ve altındaki cezalarını evde çekebilecek,

»Darp gibi basit suçlardan 18 ayın altında ceza alanlar bir ay cezaevinde kalacak.

»65 yaşının üzerinde olup basit suç işleyenler tahliye edilecek.

HAPİS SÜRESİ DÜŞECEK

Terör, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme, organize suçlar ve mükerrer suçlar ceza infaz düzenlemesine ilişkin yapılacak değişikliklerde kapsam dışı kalacak. Bunların dışında kalan suçlar için üçte iki oranında olan cezaevlerinde kalma süresinin değiştirilerek, yarıya düşürülmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

Cezaevlerinde şu anda 294 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğuna ilişkin eleştirilerin de ortadan kalkması bekleniyor.

HAMİLE KADINLAR İÇİN DÜZENLEME

Yeni infaz düzenlemesinde yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

– Mevcut durumda, 2 yıl veya 18 ayın altında ceza alanlar, hiç cezaevine girmiyor, bu kişilerin bir ay cezaevinde kalması ve yeni bir suç işlediklerinde ise kalan sürenin tamamlanması öngörülüyor.

– Hamile bir kadının doğum yaptıktan sonra bebeğinin yanında kalabilmesi için infaz ertelenecek ve bir yıl süre verilecek, doğum yapan kadınlar bir yıl dolmadan cezaevine girmeyecek. Hâkimlere, doğum yapan kadınların infazını evde çekebilmesi için de takdir hakkı verilecek.

– Yaşlılar için öngörülen düzenlemeye göre, 75 yaşın üstündekiler, 5 yıl ve altındaki cezalarını evde çekebilecek. 65 yaşının üzerinde olup basit suç işleyenler tahliye edilecek. Hasta ve yaşlılar için ayrıca hâkimlere hafta sonu evde infaz, hafta sonu gece infaz gibi uygulamalara gidilebilmesi imkânı tanınacak.

KOMİSYON GENİŞLETİLECEK

– İnfaz Hakimliği ve Savcılığı’nın etkinliği artırılacak. Denetimli Serbestlik ve Şartlı Salıverme uygulamaları ile ilgili cezaevlerinde bulunan “iyi hallilik değerlendirme kurulları” genişletilecek, komisyon önce hükümlünün iyi hallilliğine, daha sonra açığa ayrılmaya veya denetimli serbestliğe karar verecek. Bazı suçlarda mevcut cezaevindeki İdare ve Gözlem Kurulu, bazı suçlarda ise savcının başkanlığında Sağlık, Aile Bakanlığı, sivil toplum temsilcileri ve uzmanlar da komisyonda yer alacak. Bu komisyon hükümlüyü izleyecek ve değerlendirecek. Belli cezaların üzerindekilerin açığa ayrılmasına ise infaz hâkimi karar verecek. Gerek cezaevine girerken gerek açığa ayrılırken hükümlüler periyodik olarak izlenecek ve komisyon haklarında karar verecek.

294 BİN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ BULUNUYOR

Cezaevlerinde şu anda 294 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Yapılacak düzenleme ile cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğuna ilişkin eleştirilerin de ortadan kalkması bekleniyor.

Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Editör: TE Bilisim