Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alkesander Vuçiç ve Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in, Balkanlar’da sözde bölge genelinde insanların ve malların serbest dolaşımını öngören “Mini Schengen”i kurmaya çalışan toplantısını eleştiren LDK Başkanı İsa Mustafa, Balkanlar’da yeni bir Yugoslavya’nın kurulması hedeflendiğini söyledi.

LDK, Kosova devlet sınırlarının değişmesini desteklemediğinden bu tür projeleri desteklemeyeceğini belirterek, “Hangi mutfaklarda Batı Balkan ülkelerinin Gümrük Birliği, Batı Balkan ülkelerinin Ortak Pazarı ve en son olarak bu ülkeler arasındaki Mini-Schengen’in projeleri pişiriliyor?İlk bakışta çekici projeler gibi gözüküyorlar, ancak özünde, Arnavutluk’u içeren ama Hırvatistan ve Slovenya olmadan yeni bir Yugoslavya’ya yol açıyorlar.

İktidar olduğumuz zamanlarda desteklemediğimiz gibi bugün de muhalefet konumunda oluduğumuzda aynısını yapacağız. Kosova’nın sınırlarını değiştirmeyi desteklemediğimiz gibi” ifadelerini kullandı.

“KOSOVA’NIN TEK VİZYONU AB”

Dün Makedonya’nın Ohrid şehrinde gerçekleşen ikinci toplantısına katılmayan Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi da katılmama gerçekçesini şu üç maddeye dayadı: Birinci, Kosova, bu yeni bölgesel girişimin Birinci Zirvesinde Sırbistan tarafından kasıtlı olarak göz ardı edildi. İkincisi, Kosova’nın tek vizyonu AB ve NATO üyeliği olmaya devam ediyor. Bu nedenle, hiçbir koşulda Avrupa-Atlantik perspektifimizi bölgesel bir girişimle değiştirmek istemiyoruz. Üçüncüsü, bu bölgesel girişim, Sırbistan ve Bosna-Hersek’in Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığı sürece anlamsızdır.

“RAMA VUÇİÇ’E YARDIM EDİYOR”

Komünist zihniyetli bir partinin Başkanı olan Edi Rama, bu girişimin amacı balkanı ayırmak olmadığını kaydederek, “Batı Balkanları bölmek değil, bu girişime tüm ülkeleri dahil etmek bir fikirdir.

Bütün bunlar aslında Batı Balkanlar’daki ülkelerin serbest dolaşımına sahip” diye konuştu. Edi Rama, Mustafa’nın Yugoslavya’yı kendi zihninden çıkaramadığını iddia ederek, “Unë nuk kam jetuar asnjëherë ne Jugosllavi” sözlerine yer verdi.

Ayrıca Arnavutluk’un eski Başbakanı Sali Berisha Rama’yı eleştirdi. Berişa, bu toplantının Rama’nın yardımıyla Büyük Sırbistan’ı oluşturmak isteyen Vuciç için bir başarı olduğunu vurguladı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi / Kosova

Editör: TE Bilisim