Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Türkiye ile Yunanistan arasında artan gerginliğin diyalog vasıtasıyla çözümü için çalışmalar sürüyor. İki ülkenin askeri yetkilileri NATO çerçevesinde Brüksel’de bir araya gelse de, siyasi liderlerin birbirleriyle ters düşmesi NATO kapsamındaki görüşmeleri gölgeliyor. Ankara koşulsuz görüşme istese de Atina buna razı değil.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’i Atina’da ağırlayan Yunan Başbakan Kyriakos Miçotakis, “Türkiye ile derhal görüşmeye hazırız ama gerginliği azaltma yönünde adım atmaları lazım. Doğu Akdeniz’de çalışma yapan tüm askeri ve sivil gemiler çekilmeli” önkoşulunu sundu. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise sorun olarak sadece kıta sahanlığı meselesini görüşebileceklerini, bunun dışındaki her şeyin “Türk talepleri” olduğunu ve bu nedenle bu konularda hiçbir istişare yapmayacaklarını duyurdu.

LİDERLER ZİRVESİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Ancak Atina, sadece kıta sahanlığı sorununu görüşme şartı koyup Ankara ile masaya oturarak diğerlerinin sorun statüsünü ortadan kaldırmayı, tek konuyu konuşmak için yapılacak görüşmeyi ileriki aşamada Türkiye aleyhinde kullanmak için mücadele veriyor. Yani bu tuzağa düşülüp Yunanistan ile sadece kıta sahanlığı meselesi için masaya oturulursa; Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarma emellerinin önündeki engel kalkacak, Yunanlar’ın 6 mil kara suyuna karşın 10 mil hava sahası uygulaması tescillenecek, Ege Adaları’nın silahlandırılması meşruluk kazanacak ve aidiyeti belli olmayan ada ve adacıklar da oldubittiyle Yunanistan’a geçmiş olacak!

Dolayısıyla Türk diplomasisini her bakımdan çok kritik günler bekliyor. 24-25 Eylül’de Brüksel’de gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye karşı ne gibi bir yaptırım geleceği de bu bakımdan belirleyici olacak.

Türkiye tuzağa çekilmek isteniyor

Yunanistan, bu tutumuyla Türkiye’yi tuzağa çekmeye çalışıyor. Zira Ege’de 5 anlaşmazlık mevcut. Bunlar:

1) Kıta sahanlığı egemenlik hakları

2) Kara suları egemenik hakları

3) Hava sahası sorunu

4) Ege Adaları’nın silahsızlandırılması kuralının Yunanistan tarafından çiğnenmesi

5) Aidiyeti belli olmayan ada ve adacıklar meselesi.

Editör: TE Bilisim