Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, immün plazma ve kan bağışları konusundaki son verilere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde salgınla mücadelede yürütülen immün plazma bağışı ile tedavinin devam ettiğini söyleyen Kınık, mart ve nisan ayından farklı olarak salgında birinci dalganın ikinci pikine geçildiğini hatırlattı.

STOKLARI ERİTTİK!

Kınık, ağır hasta ve yoğun bakım hasta sayısının artmasına paralel olarak immün plazma ihtiyacının da yükseldiğine dikkat çekti. Kınık, plazma bağışı için çağrıda bulunarak cümlelerine şöyle devam etti;

“Temmuz-Ağustos aylarında yaklaşık 5 bin ünite immün plazma stoğu seviyesiyle Eylül ayına girdik. Ancak artan talep nedeniyle stoklarımızı erittik. Sırasıyla kan, kök hücre, immün plazma bağışına yönelik çağrıyı sizinle paylaşmak istiyorum.”

2020 yılı başından itibaren 1 milyon 703 bin 354 ünite kan bağışı alındığını söyleyen Kınık, salgının etkisiyle geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla bağışların azaldığını belirtti.

Kınık, “Kan bağışında günlük ihtiyacı karşılama noktasında sıkıntıdayız.” ifadelerini kullandı.

Kınık, bağışların yalnızca yüzde 13.49’unun kadınlar tarafından sağlandığını dile getirerek, kadınları daha fazla kan bağışı yapamaya davet etti.

Editör: TE Bilisim