Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her yıl sonunda düzenlediği yıllık basın toplantısını bu sene biraz gecikmeli yaptı. “Hem masada hem sahada güçlü diplomasi” mesajı veren Bakan Çavuşoğlu, 2019’da küresel açıdan kapsamlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığı, jeopolitik rekabetin en üst noktaya çıktığına işaret etti. Son günlerde dış politikada yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin bölgenin barış ve istikrarı için ciddi bir risk oluşturduğunu belirterek, Türkiye’nin ABD ile İran arasında tansiyonun düşürülmesi ve doğrudan temasın sağlanması için çaba gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aralarında Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek’in de bulunduğu medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile bir araya gelerek, dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

EN BÜYÜK ENDİŞE IRAK’IN ÇATIŞMA ALANINA DÖNÜŞMESİ

“Bu sorunun çözülmesi ya da gerginliğin azaltılması için önümüzdeki günlerde yine diğer ülkelerle birlikte çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi çarşamba günü de (Rusya Devlet Başkanı) Putin İstanbul’a geliyor. Putin ile bu konuları Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat ele alacak. Özellikle burada hepimizin ortak endişesi Irak’ın diğer ülkeler için, üçüncü ülkeler için bir çatışma alanına dönüşmemesi. Bu Irak için ve bölgemiz için çok ciddi bir risktir. Irak’la da temaslarımız devam ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in de aynı endişeler içinde telefon görüşmesinde gördük. Dolayısıyla bu şiddet sarmalının azaltılması için biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.Cumhurbaşkanımız Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmesinde sağduyu çağrısı yaptı. Iraklılar da Irak’ın çekişme alanı haline gelmesinden rahatsız.”

TÜRKİYE TANSİYONU DÜŞÜRMEK İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR

“(ABD ile İran arasında Türkiye’nin ara buluculuk yapıp yapmadığı) Tansiyonun düşürülmesi için yapıcı tavsiyelerde bulunuyoruz. Taraflar arasında doğrudan temas önemli. Doğrudan temasın sağlanması için gerekli katkıların verilmesi lazım. Özellikle bu son gelişmeden sonra Türkiye olarak bu konudaki çabalarımızı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yoğunlaştıracağız.”

Yeniden Asya Açılımı

“Yeniden Asya gibi yeni inisiyatifler başlattık. Asya’nın yükselişinde paydaş olmak istiyoruz. Asya’yı sadece ekonomik çıkarlar için değil, bütüncül bir anlayışla yeniden kucaklamak istiyoruz. Biz Asya’da sıfırdan başlamıyoruz. Asya bölgesinde uzun yıllardır varız. Laf olsun diye bir inisiyatif başlatmadık. Tüm unsurlarımızla beraber Asya’da gücümüzü artıracağız.”

IRAK MECLİSİNİN ALDIĞI KARAR

“(Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Irak meclisinin, ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik aldığı karar) Irak meclisinin kararı bağlayıcı değil ama en azından Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Şii grubun bir tutumunun göstergesidir. Kararın Türkiye’yi ilgilendiren kısmı, geçen yıl Irak ile güvenlik iş birliği anlaşmasının imzalanması konusunda toplantılar yapmıştık. Bunun içinde Başika da var, PKK ile mücadele de var. Başika konusunda ortak bir eğitim ve harekât merkezi oluşturabilir miyiz konusunu o gün gündeme getirdik.

HAFTER TRABLUS’A GİRERSE SOKAK SAVAŞLARI BAŞLAR

“(Libya’da yaşanan gelişmeler ve son durum) Libya’da hava gücü açısından darbeci general Halife Hafter kuvvetlerinin lehine bir durum söz konusu. BM Genel Sekreteri ile yaptığımız görüşmede mutabık kaldık. Herkes şunu anlamalı. Bu savaşın kazananı olmaz. Eğer durdurmazsak uzun süre devam eder. Hele HafterTrablus içine girerse sokak savaşına döner ve uzun süre devam eder, çok insan ölür.Başkent Trablus’ta önceki gün askeri okula düzenlenen saldırıda 40 dolayında öğrenci hayatını kaybetti, bu gibi olaylar Libya’nın bölünmesine bile yol açabilecek gelişmelere neden olabilir. Bu, Hafter ve onun destekçilerinin Libya’da barış istemediğinin ve siyasi sürece değil de askeri çözüme inandıklarının da göstergesidir.”

“(Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere) Türkiye’nin kabul ettiği bu karar Libya’da ateşkesin tesisini ve siyasi sürece geri dönülmesine yardımcı olmayı hedefliyor.”

Kanal İstanbul ve Montrö Anlaşması

“(Kanal İstanbul ve Montrö Anlaşması hakkındaki tartışmalar) Biz hayata geçirdiğimiz zaman Kanal İstanbul’dan iç sularımızı bağlayan bir kanal olduğu için elbette geçen gemilerden ücret alabiliriz. Şu anda boğazdan geçen gemilerden Montrö Anlaşması’na göre ücret alamıyoruz, servis bedeli alıyoruz. Şu anda güvenlik nedeniyle bazı kısıtlamalar bulunuyor, kısıtlamaya tabi gemiler Kanal İstanbul’dan geçebilecek, Türkiye bu gemilerden ücret alabilir. Savaş gemilerinin de nereden geçtiği önemli değil. Montrö’de önemli olan Karadeniz’deki dengenin bozulmaması. Yani burada gemilerin kaç gün kalabileceği ve tonaj sınırlaması bellidir Montrö’ye göre. Bu ortadayken Kanal İstanbul’dan geçse de boğazdan geçse de bir şey fark etmiyor. Önemli olan Montrö’nun ruhu. Dolayısıyla gerektiğinde Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi Kanal İstanbul’dan da geçebilir.”

TÜRKİYE VE RUSYA LİBYA’DA İKİ ÖNEMLİ AKTÖR

“(Türkiye ile Rusya ilişkileri) Türkiye-Rusya ilişkileri açısından 2019 önemli bir yıldı, birçok alanda iş birliğimiz sürüyor. TürkAkımı projesinin açılışını 8 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi devam ediyor. İki ülke arasında fikir birliği olan konular olduğu kadar Kırım, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü gibi anlaşmazlık bulunan konular da mevcut. Şimdi Libya’da da iki önemli aktör haline geldik. Anlaşamadığımız noktalarda önemli olan nedir? Diyaloğun devam etmesidir. İşte bunu sürdürüyoruz. Libya ile ilgili de bir ateşkesin sağlanmasında ikili düzeyde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

İSRAİL HESAP VERMELİ

“(Filistin meselesi ve İsrail ile ilişkiler) İsrail’in yasa dışı yerleşimleri sürdürmesi ve saldırganlığı yüzünden Filistin konusu yine gündemimizde oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısının açıklaması ve soruşturma başlatma niyeti önemlidir. Biz bunu destekliyoruz. İsrail’in yaptıkları yanına kâr kalmamalı ve hesap verebilmelidir.İsrail’de bir belirsizlik var ve hükümet kurulamıyor. Öyle görünüyor ki (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu ile bir yere varmamız mümkün değil. Yeni hükümet kurulur da başta Filistin ve Kudüs konusunda makul bir tutum sergilerlerse neden olmasın.”

EASTMED İÇİR TÜRKİYE VE LİBYA’NIN İZNİ GEREKLİ

“(Eastmed anlaşması) İsrail kıta sahanlığı ve karasuları içinde çıkardıkları petrol ya da doğal gazı bizim kıta sahanlığımızın içinden üçüncü ülkelere göndermek istiyorsa o zaman İsrail’in bizimle onun müzakeresini yapması lazım. Eastmed boru hattının Akdeniz’den Avrupa’ya geçebilmesi için Libya veya Türkiye’nin izni gerekli.”

Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Editör: TE Bilisim