İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Twitter hesabından Laleli Çeşmesinin restorasyonunun yapıldığını iddia etmişti. Paylaşımın ardından gelen tepkilerle birlikte restorasyonun Beyoğlu Belediyesi tarafından çok daha önceden yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Konuya ilişkin sert tepki gösteren Haydar Ali Yıldız da açıklamada bulunurken tarihi çeşmenin gerçek hikayesini video aracılığı ile gün yüzüne çıkardı.

“GERÇEK İŞLER YAPSINLAR!”

Başkan Yıldız yaptığı açıklamada “D’Aronco’nun mirası ve İBB’nin restore ettik dediği Laleli Çeşme’nin GERÇEK HİKAYESİ… Çeşme; Beyoğlu Belediyemizin 2017’de başlattığı çalışmalarla aslına uygun hale getirilmiştir.” dedi.  Yıldız ayrıca İBB miras ekiplerine bir tavsiyede bulunarak “Gerçek işler yapsınlar, yapılmış işleri sahiplenmesinler!” ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Yardımcısı Mehmet Erdoğan ise çeşmenin 2017 yılında Beyoğlu Belediyesi’nin koordinatörlüğünde restorasyonunun yapıldığını söyleyerek bölge esnafının da yardımlarıyla yapılan çalışmalar sonucu çeşmenin akar hale geldiğini belirtti.

“ÖZÜR BEKLİYORUM”

Ayrıca Beyoğlu Belediyesi Meclis Başkanı Şenol Cengiz de konu hakkında dikkat çeken önemli açıklamalar yaptı. Cengiz, tarihi çeşme için esnaf ile birlikte adımlar atıldığını ifade ederek çeşmenin etrafındaki çöp ve benzeri atıkları temizlediklerini ardından uygun bir şekilde restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.

Kendi sosyal medya hesabından 2019’un Ocak ayında çeşme düzenlemesinin tamamlandığına dair paylaşımda bulunduğunu belirten Cengiz “Görüyoruz ki birileri çıkmış ‘bu çeşmeyi biz tamir ettirdik’ diyor. Keşke bütün çeşmeleri tamir ettirseler de biz de onları alkışlasak. Ama yapılmış bir çeşmeyi ‘bugün biz yaptık gibi’ benim zoruma giden bu. Çok uğraştım ve sonunda böyle bir algıyla böyle bir yalanla karşı karşıya kaldık. Ben bunu kendilerine havale ediyorum. Bir özür bekliyorum.” dedi.

“YALAN SÖYLEMESİNLER!”

Bölge esnafı da yaşanan algı çabalarına sessiz kalmadı. Esnaf Hüseyin Özkaya senelerdir bölgede esnaflık yaptığını belirterek “Biz burada Beyoğlu Belediyesi’nin dışında bir belediyeyi görmedik. Sağolsun. 2-3 sene önce Beyoğlu Belediyesi burayla ilgilendi. Çeşmenin önüne çöp vs. atıyorlardı. Bunları yasakladılar. Buranın temizliğini yaptıktan sonra o aşamadan bu aşamaya kadar Beyoğlu Belediyesi buranın koruyucusu. Biz de esnaf olarak koruyucusuyuz. Biz burada, Taksim’de de gördük onların engellemelerini. Burada da yapılanların önüne geçmesindeler. Haksızlık yapmasınlar, Yalan söylemesinler.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da çeşme konusunda Başkan Yıldız’a destek vererek “İBB’nin İstanbul’u yönetme vizyonu önceki dönem yapılan hizmetleri kendileri yapmış gibi göstermekten ibaret…” eleştirisinde bulundu.

Editör: TE Bilisim