Konusunda uzman uluslararası partnerler ve seçkin üniversitelerin bilimsel desteği ile yazılım teknolojileri alanında öncü ülkelerden ve ülkemizden 15 takımın katılımıyla eylül ayının ikinci haftasında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı himayesinde düzenlenen “15 Temmuz Uluslararası Anti-Darbe Hekatonu” İstanbul’da bir otelde basın lansmanı ile tüm dünyaya duyuruldu. Askeri darbeler konusunda alanında ilk ve tek Big Data analizi çalışmasına olanak sağlayacak projenin lansmanına çok sayıda ulusal ve uluslararası medya temsilcisi katıldı.

Basın lansmanında yaptığı konuşmada darbe karşıtı uygulamalara duyulan ihtiyacın arttığını belirterek, darbelere karşı dijital mücadelenin gerekliliğine vurgu yapan Uluslararası Siber Polis Teşkilatı (President of CayberPol) Başkanı RicardoBaretzky, “15 Temmuz darbe gecesi 1 saatlik bir sürede onlarca kayıp verildi. Bu tür felaketler için önlemler almalıyız. Darbe karşıtı uygulamalara ihtiyaç artmıştır” dedi.

1 saatte onlarca kayıp verildi

Türkiye’nin üç yıl önce yaşadığı ve birçok şehit verilen15 Temmuz Hain FETO darbesinde 1 saat içerisinde birçok kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Baretzky, birçok ülkenin darbe tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyleyerek ekledi, “Bugün burada iyi bir sebep için bulunuyoruz. Gerçekler bize gösteriyor ki son yüz yıl içerisinde birçok ülke darbe ile karşı karşıya kalmış durumda. Gelecekte de darbe ile karşı karşıya kalacakları gerçektir. Göz ardı edemeyeceğimiz gerçekler bunlar. Kısaca hatırlatmak gerekirse 3 yıl önce Türkiye’de darbe girişiminin ne kadar kolayca yapıldığını gördük. Teknolojinin bir ülkenin felaketten nasıl kurtardığını da gördük. 15 Temmuz darbe gecesi 1 saatlik bir sürede onlarca kayıp verildi. Bizim kendimize gelecekte de bu kayıpları yaşamak ya da yaşamamak istediğimizi sormamız gerekiyor. Bu gibi riskleri yok etmek için emin olmak gerekiyor. Bu tür felaketler için önlemler almalıyız. Darbe karşıtı uygulamalara ihtiyaç artmıştır. Bunlar göz ardı edilemez. Göz ardı edilmesi durumunda insanlığa zararı büyük olacaktır” diye konuştu.

Darbeye karşı erken uyarı sistemi

Baretzky, 15 Temmuz Uluslararası Anti-Darbe Hekatonu, güvenlik risklerini anlayabilmek, demokrasi karşıtı riskleri anlayabilmek için çok önemli olduğunu belirtti. Sosyal medya platformlarının sosyal bir işaret gibi kullanıldığını söyleyen Baretzky, büyük veriler kullanılarak devrimci bir yenilik yapılabileceğini ve bugün gerçekleştirilen 15 Temmuz Uluslararası Anti Darbe Hekatonu’nun güvenlik risklerini anlayabilmek, demokrasi karşıtı riskleri anlayabilmek için çok önemli olduğunu ifade etti. Baretzky, “ Teknolojik hekatongeliştirme programları kullanarak küresel risklerden, askeri risklerden korunmamız gerekiyor. Bu gerçeklerden hareketle hekaton önemlidir. Bunun için iki adım atılabilir. İlk olarak; son yüz yılda elde edilen verileri analiz etmemiz gerekiyor. Demografik bilgiler, askeri darbe girişimleri ekonomiyi nasıl etkiliyor, infografik bilgileri kontrol etmemiz gerekiyor.Büyük verilerin toplanmasında aplikasyonların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Hekatonlar ile birlik oluşturmak bütün toplulukları etkiliyor. Küresel hekaton programına bütün bölgelerin katılması gerekiyor. Bizim misyonumuz barış, istikrar ve kardeşliktir. Biz Eylül 2019’da gerçekleşecek olan 15 Temmuz Uluslararası Anti Darbe Hekaton’unda büyük verinin kullanılmasını istiyoruz.” dedi.

“Sloganımız birlikten kuvvet doğar”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Medya İlişkileri Koordinatörü Mücahit Eker, yaptığı konuşmada, “15 Temmuz’da bir milletin görebileceği en büyük ihaneti gördük. O gün milletimiz, eşine rastlanmayan bir direnişe imza attı. Bizim milletçe o gün yaşadığımız acıları ve verdiğimiz direnişi unutmamamız lazım. 15 Temmuz Uluslararası Anti Darbe Hekatonu, dünyada askeri darbelerin etkileri ve çözüm önerileri sunacak. Hekaton birlikten kuvvet doğar sloganıyla yola çıktı. Logosundaki renkler ise o gece çekilen fotoğraflardan alınarak yapay zeka ile üretildi.” dedi.

3 proje ödül alacak

15 Temmuz Uluslararası Anti Darbe Hekaton’u 14–16 Eylül 2019 tarihinde Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde gerçekleşecek. Takımlar komünikasyon, eğitim ve ekonomi başlıkları altında askeri darbelere yönelik yazılım çalışmaları yürütecek. 48 saat sürecek olan hekaton yer yer televizyondan ve kesintisiz olarak internet üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Dünyanın birçok ülkesinden katılımın olacağı etkinlikte 15 farklı Hekaton yarışacak. Yarışmada ilk üçe giren Hekaton ödüllendirilecek. Birinci takıma 15 bin euro, ikinci olan takıma İstanbul çıkışlı olmak kaydıyla istediği yere 1 aylık seyahat, üçüncü olan takıma ise 3 bin euro ödül verilecek. Yarışmaya katılım, projenin web sitesi üzerinden yapılacak. Başvuruların önümüzdeki hafta başlayacağı belirtildi. Değerlendirmeler sonucunda proje kazananına hazırlanacak olan World Coup Monitoring Platformu’nun aplikasyonu ve web sitesinin geliştirilmesi olanağı sağlanacaktır.

Editör: TE Bilisim