Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 30 yıldır işgalci konumda oldukları Dağlık Karabağ için tavizler vermeye hazır olduklarını açıklamıştı. Paşinyan, “İhtilafların çözümü için karşılıklı tavizler temelinde gerçekleştirilmeli. Ermenistan, Azerbaycan’ın da hazır olduğu tavizlere hazır” ifadelerini kullanmıştı. Kardeş Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı Aliyev’den Ermenistan’ın müzakere çağrısına yanıt gecikmedi. Aliyev, Ermenistan’la barış görüşmelerine askeri çatışmaların akut evresinin tamamlanmasıyla dönüleceğini bildirdi. Aliyev, “Azerbaycan, askeri ihtilafın sıcak aşaması bittikten sonra Ermenistan’la görüşmelere yeniden başlarız” dedi.

Paşinyan umduğunu bulamadı

Ermenistan’ın Azerbaycan ordusunun operasyonları karşısında çaresiz kaldığını bir diğer göstergesi Paşinyan’ın Putin’den yardım istemesi oldu. 30 sene önce işgal için Rusya’ya sığınan Ermenistan, bu kez Moskova’dan umduğunu bulamadı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Aliyev ile görüşmesinin ardından savaşın Ermenistan topraklarında gerçekleşmediğini, Rusya’nın Ermenistan’ı koruma yükümlülüğüne sahip olmadığının altını çizerek, Paşinyan’a kapıyı kapattı.

Son olarak Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ meselesinin bölge dışına taştığını iddia ederek, “Sorun çözülecekse Ermenistan, Karabağ’ın bağımsızlığını tanımaya hazırdır” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim