İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, kirlilik nedeniyle renk değişiminin meydana geldiği Beykoz’daki Riva Deresi’nde incelemede bulundu.

İBB TALEPLERİ YERİNE GETİRMEDİ

İstanbul Beykoz’da Riva Deresi kirlilik nedeniyle özellikle son bir aydır siyaha döndü. İçler acısı hali nedeniyle derede balık kalmadığını, kötü kokudan rahatsız olduklarını söyleyen çevre sakinleri, defalarca İBB yetkililerine talepte bulunmalarına rağmen kimsenin bir faaliyette bulunmadığını belirterek, çözüm bulunmasını istemişti. Doğa katliamının ardından İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti.

Ekipler, Ömerli Barajından başlayarak Karadeniz’e dökülen dere güzergahı üzerinde bulunan fabrikaların, İSKİ’nin arıtma tesislerinin ve sitelerin yer aldığı 43 farklı noktada denetim gerçekleştirdi.

NUMUNELER ALINDI

Ayrıca ekipler, derenin birçok noktasından laboratuvar ortamında incelemek üzere numune aldı.

Alınan numunelerin, biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacı, katı madde parametreleri, azot ve fosfor miktarları laboratuvarda incelendikten sonra rapor hazırlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek.

2 TESİS KAPATILDI

Denetimler sonucunda yönetmeliğe uymadığı belirlenen fabrika, tesis ve işletmelere cezai işlem uygulanacak.

Dereye bağlı 2 endüstriyel tesisin arıtma sistemlerinin bulunduğu, bunlardan uygunsuzluk tespit edilen bir tesisin faaliyetlerinin durdurulduğu öğrenildi.

“TELEFONU SURATIMIZA KAPATIYORLAR”

Öğümce Mahallesi’nde yaşayan Metin Türk, “Diğer köylerde fabrikalar var. Aynı zamanda arıtma tesisleri var. Bunların arıtmaları olmadığı için bu pis sular dereye akıyor. Burada balıklar yaşardı. Derenin içi kaynıyor. Koronavirüsten kendimizi korumaya çalışırken bir de bu çıktı. İnanın bu virüsten daha kötü. Yapılan hiçbir şey yok. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca talepte bulunduk. Beyaz Masa’ya defalarca kayıt oluşturduk. Ama ne gelen var ne gören var. Yanıt alamıyoruz. ‘Tamam beyefendi’ diyerek telefonu suratımıza kapatıyorlar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim