Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli, et ithalatına ilişkin soru üzerine, 2010’dan 2018’e kadar aralıklarla, ihtiyaç olduğu düzeyde et ithalatı yapıldığını belirtti.

Pakdemirli, “Et ithalatı 2018’de 55 bin 752 ton, 2019’da 5 bin 37 ton olarak gerçekleşti. Bunlar, Sırbistan, Bosna Hersek gibi serbest ticaret anlaşmalarının getirmiş olduğu bazı karşılıklar, edinimler ve kazanımlar sonucu yapmış olduğumuz ithalatlardır. Bir de eskiden yapılmış bağlantılardan kalan ithalatlar. ‘Bunun dışında et ithalatı yapmadık.’ dememizin sebebi budur. Aynı inisiyatifle devam ediyoruz. Şu anda da eski yapılmış bağlantılar hariç 26 Ekim 2019 itibarıyla canlı hayvan ithalatı için yeni belge vermiyoruz. İhtiyaç halinde canlı hayvan ithal edilebilir.”dedi.

ÇAMAŞIR SULU DÖNER İDDİASI

Dönere çamaşır suyu katıldığı iddialarıyla ilgili Pakdemirli, şöyle söyledi:

“Haberdeki derneğin başkanını aradım. Ona ‘Nerede çamaşır suyu kullanıldığını söyleyin, biz gidip denetleyeceğiz’ dedim. Bir tane dahi gösteremedi. ‘Peki neden bu haberi yaptırdın’ dediğimizde de ‘Biz burada döner üretiyoruz, insanlar kendileri hazırlamasın diye’ yanıtını verdi. Ismarlama bir haber. Böyle bilgi kirliliklerine karşı da savaşıyoruz. Bunun için de bir yasa çıkarılacak. Önüne gelen ‘Bunu yiyin, şunu yemeyin’ diyemeyecek.”

“TİCARETTEN MENE KADAR GİDİLECEK”

Halk sağlığını tehdit eden gıdaları üretenler hakkında açıklama yapan Pakdemirli,  “Mümkün olan en ağır cezaları almaları konusunda gayret sarf ediyoruz.” dedi. Gıda denetimine ilişkin yasanın TBMM’ye gittiğini belirten Pakdemirli, ilgili bakanlıkların çalışmalarıyla ocak sonunda yürürlüğe gireceğini vurguladı. Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

“Denetimlerde kanunun verdiği en yüksek cezaları veriyoruz ancak oradan kazanılan getiri fazla olduğu için cezayı göze alıyorlar ya da firmanın adını bir süre sonra değiştiriyorlar. Bu firmaları ticaretten mene kadar gidebiliriz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ile konuştum. Bu tarz davranışta olan kişileri meslekten men etme gibi bir yetkileri var. Bir yandan buna da çalışıyoruz. Üst üste bu hataları yapanlara göz açtırmazsak Türkiye’deki gıda kalitesini, mevcut durumdan çok daha iyi bir yere getiririz.”

Taklit ve tağşiş ürünlere ilişkin ise “Bazen kazançlar daha fazla olduğu için göze alıyorlar. Bunları ticaretten mene kadar gidebiliriz” ifadelerini kullandı.

DESTEK ÖDEMELERİ BUGÜN BAŞLIYOR

“Toplam 2 milyar 384 milyon liralık destek ödemeleri, kimlik numarasının sonu 0-2 olanlara bugün, 4-6-8 olanlara 31 Ocak’ta başlayacak”

“Sözleşmeli üretim yasası TBMM’den en kısa zamanda geçecek. Bunu mutlaka çözmemiz lazım, yakın zamanda lansmanımız olacak”

YERLİ VE MİLLİ TOHUM

“Elektrikli traktörün test aşamalarını bitirdik. Fabrika binası üretime hazırlanıyor, hızla üretime girecekler. Temmuz-Ağustos’a yetişecek”

“Ülkemiz, tohum ihtiyacının yüzde 96’sını yerli olarak karşılıyor. Türkiye tohumda yerli ve millidir”

Editör: TE Bilisim