Mübârek Ramazan-ı Şerif ayını on bir aydır özlemle bekleyen ve büyük bir manevi coşku içerisinde geçirmekte olan İslâm âlemini artık hüzünlü bir telâş sarıyor. 15 gününü geride bıraktığımız Rahmet, Mağfiret ve  Cehennem’den âzâd ile müjdeleyen bu mübârek misafirin veda vakti yaklaşıyor. Bundan sonrasını daha güzel değerlendirebilmek ve nûrundan, bereketetinden daha çok istifade etmek isteyen Müslümanlar Ramazanda kılınacak namaz, yapılacak ibadetler konusunda araştırmalarını yoğunlaştırıyor. Özellikle bugün (8 Mayıs Cuma’yı 9 Mayıs Cumartesi’ye bağlayan gece) yani Ramazan’ın 16. gecesi kılınacak namaz kaç rekattır, nasıl kılınır konusu merak ediliyor. Oruç ve teravaih namazından başka Rasûlullah Sallallâhu Aleyhi ve Sellem tarafından tavsiye edilen ibadetler de merak ediliyor. Peki, Ramazan’ın 16. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 16. gecesi kılınacak namaz ve teravihin fazileti nedir? Bu konular hakkında merak edilen bilgiler haber detayında.

NOT:Ramazan’ın 17. gecesi (9 / 10 Mayıs gecesi) kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? okumak için tıklayın!

RAMAZAN’IN 16. GECESİ KILINACAK NAMAZ KAÇ REKAT, NASIL KILINIR, FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan ayının 16. gecesi (8 Mayıs Cuma’yı 9 Mayıs Cumartesi’ye bağlayan gece) kılınacak namaz; Rasûlullâh Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz bu gece kılınacak namaz hakkında buyurur ki; Bir kimse bu gecede seher vaktinde, 1 kere Fâtiha-i Şerîfe ile Kulillâhümme… [Âl-i İmrân suresi, Ayet 26] okuyarak iki rekat namaz kılarsa, Allâhu Teâlâ o kimsenin 100 türlü hâcetini verir. Bunların onu dünya, doksanı ise ahiret hacetidir.

Âl-i İmrân suresi, Ayet 26 Arapça yazılışı:

Bismillâhirrahmânirrahîm;

قُلِ اللّٰهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَٓاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَٓاءُۘ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَٓاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَٓاءُۜ بِيَدِكَ الْخَيْرُۜ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ

Âl-i İmrân suresi, Ayet 26 Türkçe okunuşu;

Kulillâhumme Mâlike’l-mulki tü’ti’l-mülke men teşâ’ü ve tenzi’u’l-mulke mimmen teşâ’, ve tu’izzü men teşâ’ü ve tüzillu men teşâ’, bi-yedike’l-hayr, inneke alâ kulli şey’in Kadîr.

Âl-i İmrân suresi, Ayet 26 anlamı;

De ki: ‘Ey mülkün sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden de onu çeker alırsın, dilediğini azîz edersin, diledigini zelîl edersin. Hayr, Senin yed-i kudretindedir. Muhakkak ki, Sen her şeye Kâdirsin.

SEHER VAKTİ NE ZAMANDIR?

Seher vakti; Gecenin son üçte birlik dilimidir. Akşam namazı vaktinin girişinden imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadar olan toplam saat üçe bölünür. Son üçte birlik zaman dilimi Seher vaktidir. Ayrıca bunun da en kıymetli kısmı sona daha yakın olan kısmıdır.

Sehr vakti mü’minlerin gönülleri Allâhu Teâlâ’ya daha yakın olur. O vakitte kılınan teheccüd namazlarının, yapılan dua ve ibadetlerin Allâhu Teâlâ indinde kıymeti daha fazladır. Seher vakti yapılan tevbe ve dualar daha makbûldür. O vakitlerde ibadetlere riya karışma ihtimali daha düşük olduğundan ihlâsın manevi hazzı da daha çok hissedilir. Kişi, Allâhu Teâlâ’ya, gece namazlarını nasîb etmesi için dua ve niyazda bulunmalıdır.

Duaların kabülü ile alakalı Âyet-i Kerîme;

Üd’ûnî estecib leküm. / Bana dua ediniz; size icabet edeyim.‘ [Sûre-i Mü’min, 60]

Allâhu Teâlâ kullarının dualarına icabet edeceğini vaadetmiştir ve elbette Allâhu Teâlânın vaadinde hılâf olmaz. Ancak yapılan her dua aynen istenildiği şekilde tahakkuk etmeyebilir. Ya hakkında hayırlı değildir, Yüce Yaradan onu hayırlı olanla tebdil eder. veya ecri âhirete tehir edilir. Sonuç olarak, ihlâs ile yapılan dualar aslâ karşılıksız kalmamaktadır.

Duaların kabülü ile alakalı Hadîs-i Şerifler;

‘Allah’a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.’ [Tirmizî, Da’avât 145]

”Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: ‘Ben Rabbime dua ettim duamı kabul etmedi.” [Müslim]

Kul, günah talep etmedikçe veya sıla-i rahmin kopmasını istemedikçe, duası icâbet görmeye (kabul edilmeye) devam eder.” [Müslim]

Kişi Allâhu Teâlâ’ya yaptığı dualarını, güzel amelleri ile de desteklemelidir. Bir ‘kul’ olarak Rabbinden ilticalarda bulunduğuna göre, yaşantısını da kulluğun gereklerine uygun hale getirmeye gayret göstermelidir.

2 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, seher vakti olarak Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) bizzat tavsiye edilmiştir. Ancak o vakitte kılması mümkün olmayacaksa hiç kılmamaktansa daha erken eda edilebilir.

Namazın kılınış şekli ise öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın niyeti

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman mesul olunmaz.

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler? haberi okumak için tıklayın!

RAMAZAN-I ŞERİF AYINDA YAPILAN İBADETLERE İHSAN EDİLEN MÜKÂFÂT

Ramazan’da Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Ramazanda kılınacak namaz gün gün detaylar için tıklayın!

*

RAMAZAN’IN 16. GECESİ TERAVİH NAMAZININ ECRİ Ramazan-ı Şerif ayının 16. gecesinde teravih namazını kılan kimseye verilen ecir ve mükâfât; Kıyamet gününde kabrinden kalkarken ‘Lâ ilâhe illallâh’ diyerek kalkar. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kişinin dünya ve âhirette sahip olabileceği en büyük sermayesi ‘İman’, Tevhid inancı ve bu inanca göre yaşanmış bir ömürdür. Ahiretteki en büyük sermayesi de yine ihlâs ile kuşatılmış İman ve sâlih amelleridir. Bu gecede 2 rekat namazı kılan kimseye Allâhu Teâlâ’nın ‘âhirete iman ile göçme nimetini’ ihsan edeceği Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.) tarafından müjdelenmiştir. İhlâs ile edâ edip bu müjdeye mazhariyyet için ilticada bulunulmalıdır.

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve Salevât-ı şerifeler okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

Editör: TE Bilisim