Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

İlk yurtdışı ziyaretini Arnavutluk’a yapan Kosova Başbakanı Kurti, ikinci ziyaretini Almanya’ya yapacağını belirterek, “Göreve başladığımızdan bugüne biz gerçekten hiç durmadık. Arnavutluk’ta ilk ziyareti yapmak daha kolay, çünkü çok yakınız, daha sonra Almanya ve Londra’ya ve diğer ülkere de gideceğiz.” dedi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile toplantının son yılların en verimli toplantısı olduğunu dile getiren Başbakan Kurti, “Farklılıklarımız var, ama bu çok uzun zamandır en yapıcı ve en iyi buluşmaydı. Bu, iki ülkemiz arasındaki ilişkilerde yeni bir başlangıç olabilir ve bizler için değil, halklarımız için olduğu kadar saçma olan kişisel sebepler nedeniyle çok az şey yapılmıştır. İki ülke arası komisyonun kurulması anlaşmamız ilk adımıdır. Anlaşmaların çoğu tam olarak yerine getirilmedi, ancak yeni bir dinamizme ihtiyaç var ve inanıyorum biz bunu başaracağız. Engellerimiz varsa onlara söylemeliyiz ve nasıl üstesinden gelebilmek için bir yol bulmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Balkanlar’da Minishengen’in kurulması Rusya’nın çıkarında olduğunu diyen Albin Kurti, şu sözlere yer verdi: “Siyasi oluşumumda tarih önemlidir. Bir asırdan fazla bir süre önce, çarlık Rusya iki imparatorluğu yok etmek için ittifaklar kurdu ve başarılı oldu. Bir yüzyıl sonra biz bir ittifak kurmalıyız. Arnavutlar merkez üssünde, bir tarafta Hırvatlar, Bulgarlar, aynı zamanda Saraybosna ve Podgorica da var. Trendlerin haritasına, özellikle Balkanlar haritasına bakarsanız, böyle bir ortaklığımız var, ancak bu ortaklığımız Sırbistan ile başlayamaz.”

“4. YUGOSLAVYA RUSYA’NIN ÇIKARINA”

Kurti, Sırbistan’ın niyeti dördüncü Yugoslavya’nın kutulması olduğunu kaydederek, “Dürüst olmalıyım ki Balkan Minishengen bir gerçeklik değil, bir proje olmaktan öte bir fikirdir. Bölgenin altı ülkesinin işbirliği için Berlin Süreci çerçevesine (anlaşması anlamında) sahibiz. Balkan için Shengenin riskleri var. Belgrad’ın niyeti kurulmasını istediği dördüncü Yugoslavya’yı temsil ettiğini söyledim. Bu gülümsemelerin ötesinde tehlikeler olduğu için çok dikkatli olmalıyız. Rama, bir yıl öncesine göre daha dikkatlidir.” değerlendirmesini yaptı.

Ancak Kurti, Mini-Schengen toplantılarına katılma ihtimalini dışlamadı. Fakat böyle bir kararın kabinesinin kararıyla mümkün olduğunu aktardı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Editör: TE Bilisim