Geçtiğimiz salı günü akşam saatlerinde yaşanan ilk çığ felaketinde 13 yolcuyu taşıyan bir minibüs ve yardıma giden kepçe çığ altında kaldı.

7 kişinin sağ kurtarıldığı çalışmalar devam ederken önceki gün yeni bir çığ felaketi yaşandı. Bu kez onlarca kişi çığ altında kaldı.

Tam bir can pazarına dönen bölgede 20’si güvenlik güçleri mensubu, 2’si İtfaiye eri, 12’si sivil vatandaş olmak üzere 33 kişi can vermişti. Saatler sonra bu sayı 41’e yükseldi.

DEVLET TEYAKKUZA GEÇTİ

Çığ felaketinin ardından devlet kurumları seferber oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hemen Van’a gitti. Bölgeye Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir uçakla, arama-kurtarma ekiplerini bölgeye ulaştırdı.

ŞEHİTLER UĞURLANDI

Van’da meydana gelen çığ faciasında şehit olan 11 asker, 9 güvenlik korucusu ve 2 itfaiyeci ile Hakkâri’de el bombasının infilak etmesi sonucu şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Özgür Çelik için Van Jandarma Filo Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Şehit 12 asker Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 uçakla memleketlerine uğurlandı.

Güvenlik korucuları ve itfaiyeciler ise Van’da toprağa verildi.

İkinci çığ felaketinde yaşamını yitiren 12 sivil vatandaşımızın cenazeleri memleketlerinde dualarla defnedildi.

300 KİŞİ ÇALIŞIYORDU

Salı akşamı yaşanan çığın altında kalanları arayan ekibin üzerine de çığ düştü. Alanda çalışan 300 kişilik ekibin çalışması sırasında bir anda gerçekleşen felaketin ardından afet alanı tam anlamıyla can pazarına döndü. Aralarında AFAD, UMKE, Jandarma ekipleri başta olmak üzere birçok arama kurtarma ekibi, vatandaş ve kurum temsilcisinin olduğu alanda onlarca insan bir anda kara gömüldü. Bir anda seferberlik alanına dönen çığ bölgesinden gün boyu acı haberler ardı ardına geldi. Akşam saatlerine kadar süren çalışmalarda 36 kişi kar altından cansız olarak çıkarıldı. İki günde meydana gelen iki faciada ölü sayısı toplamda 41’e yükseldi.

ŞEHİT OLMADAN ÖNCE ANNESİNİ ARAMIŞ

Şehit Jandarma Onbaşı Ufuk Deniz’in, çığ bölgesine gitmeden önce annesini sabah saatlerinde aradığı ve helallik istediği öğrenildi. Annesiyle telefonda konuşan Şehit Ufuk Deniz, “Çığ bölgesine gidiyoruz vatandaşlarımızı kurtarmaya. Fakat oralarda telefon çekmiyor, bana ulaşamazsanız beni merak etmeyin, ben iyiyim” dediği öğrenildi. Şehidin Kastamonu Tosya’daki evine Türk bayrağı asıldı. Çok sayıda vatandaş şehidin evine giderek taziyede bulundu.

Editör: TE Bilisim