Ülkemizde siyah çaya olan ilgi her yıl artış gösterirken, çaya yapılan yatırımda da çok ciddi bir artışın söz konusu olduğunu söylememiz gerekiyor. Çay kültürü binlerce yıl önce Doğu Asya’da ortaya çıkmış ve Türklerin aktif olarak kullandığı bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Karadeniz bölgesinde üretilen siyah ve beyaz çayın kullanım alanı oldukça fazladır. Beyaz çayın faydaları ile ilgili bilgi vermek için sizleri biraz bekleyeceğiz çünkü ilk olarak beyaz çay nedir sorusuna, beyaz çayın tarihine inerek cevap vereceğiz.

Beyaz çay nedir? Patenti Uzakdoğu da

Türkiye’de beyaz çay kullanımı son 10 yıl içerisinde artış gösteriyor fakat beyaz çayın yaygın olarak kullanımı ilk olarak Çin İmparatorluğu’nda ortaya çıktı. Beyaz çayın atası olarak Çin ve Tayvan ülkeleri işaret ediliyor ki zaten günümüzde Türkiye’de tüketilen siyah çay miktarı kadar beyaz çay bu ülkelerde tüketiliyor. Ülkemizde üretimi çok yaygın olmadığı için beyaz çayın kilogram fiyatı 5 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Çin İmparatoru olan Shen Nung, dinlenirken beyaz çayı keşfediyor. Kaynatıp içtikten sonra beyaz çayın damak tadına göre olduğunu anlayan imparator, beyaz çayın üretimi için halk ile el ele veriyor. Bu tarihlerde sadece imparator Nung tarafından değil, Çin halkı tarafından da beyaz çaya olan ilgi artıyor ve Çin’in ana içeceklerinden birisi haline geliyor. Beyaz çayın türleri arasında Bai Hao Yinzhen, Bai Mu Dan, Shou Mei, Gong Mei, Beyaz Puerh, Seylan Beyazı, Darjeeling Beyazı, Afrika Beyazı gibi türler var.

Beyaz çayın faydaları nelerdir?

Siyah çayın tüketimi oldukça yaygındır fakat ülkemizde sağlıklı çay çeşidi olarak yeşil çay tavsiye ediliyor. Beyaz çay ve yeşil çay faydaları kıyaslandığında beyaz çay çok büyük bir farkla ön sıralarda yerini alıyor. İnsan sağlığını etkileyen faydalarının yanında beyaz çayın cilt sağlığı için de katkısı büyüktür. Bağışıklık sistemine sağladığı faydalar ile kanseri yenmek içinde beyaz çay aktif bütün dünyada aktif olarak kullanılır.

Beyaz çayın faydaları arasında cilt hücrelerine olan artıları da çok ciddi ön plana çıkıyor. Beyaz çayın vücutta bulunan virüs ve bakterileri yok etmesi sebebiyle halk ağzında gençlik iksiri olarak ta bilinen beyaz çay, sağlık sorunlarının büyük bir kısmını birkaç bardak ile ortadan kaldırabiliyor.

Beyaz çay zayıflatır mı sorusuna uzman yanıtı

Beyaz çay ve yeşil çay özellikle diyetisyenlerin yaptığı her programda yer edinmiştir. Beyaz çay düzenli olarak kullanıldığında cilt sarkmalarını, kırışıklıkları yok eder. C, K vitaminlerini içerisinde barındıran beyaz çay metabolizma hızını düzenlediği için yağ yakmak için de kullanılır. Bu özellikleri sebebiyle beyaz çayın düzenli bir şekilde kullanımı zayıflamanızı sağlayabilir.

Editör: TE Bilisim