Altın fiyatları ne olur?

Altın fiyatı 2019 yılının son günlerinde başlattığı yükseliş hareketini İran ve Abd arasında tırmanan gerilimle sürdürdü. Kasım Süleymani’nin Trump’ın emri ile öldürülmesi, ardından İran’ın Abd Büyük Elçiliğine saldırı düzenlemesi bir anda dünyayı savaşın eşiğine getirir duruma gelmişti.

Sonucunda ise güvenli liman talebi ile yükselen ons altın, forex piyasalarında 1,610 dolar üzerini gördü. Yine gram altın fiyatı da 305 liranın üzerine çıktı. Korkulan olmadı ve iki ülke arasında gerilim düştü, tabi beraberinde altın fiyatı da düşüşe geçti.

Abd ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşması imzalandı. Ticaret savaşı endişeleri de minimum düzeye inince ons altın 1,440 dolar altına geriledi. Ancak imza töreni sonrasında altın beklentiler bitince yeniden yükselişe geçti ve şu sıralarda 1,550 dolar üzerinde fiyatlamalarını sürdürüyor. Peki 2020’nin geri kalanında altın fiyatlarını neler bekliyor?

2020’de Altın Fiyatlarını Etkileyebilecek Gelişmeler

ABD ile İran arasında gerilimin yeniden tırmanması Fed’in para ve faiz politikasında beklenmeyen adımlar atması Merkez Bankaları’nın genişlemeci veya sıkılaştırıcı para politikası uygulama adımları Dolar endeksinde fiyatlamaların yönü Abd ile Kuzey Kore arasında gerilimin yeniden tırmanması Abd ile Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasının devamının gelmemesi veya bu anlaşmaya dair gelebilecek olumsuz açıklamalar Abd’de açıklanacak olan istihdam, enflasyon ve işsizlik gibi önemli ekonomik veriler Yeni bir savaş durumu veya büyük çapta terör olayları 2020’de Abd Başkanlık Seçim Sürecinde Yaşanacaklar

Altın fiyatlarını etkileyebilecek bir çok farklı faktör de bulunabilmektedir. Genel olarak 2020 yılında altını etkileyebilecek faktörler arasında bu maddeler gösterilebilir. Ons altın fiyatlarına etki edebilecek bu gelişmeler dolaylı olarak gram altın fiyatlarını da etkileyebilir. Tabi gram altın fiyatları, dolar kurundan da etkilendiği için dolar tl paritesi de yatırımcılar tarafından takip edilmelidir.

Dolar kurunda yaşanabilecek ekstrem hareketler gram altın fiyatlarında da doğru yönlü bir hareketi beraberinde getirebilir. Yani genel anlamda dolar yükselişe geçtiğinde gram altının da yükseldiği görülmektedir. Ancak eğer dolar kuru yükselirken, ons altın düşüşteyse bu durumda gram altında farklı bir fiyatlama oluşabilir. Hem ons altın hem de gram altın fiyatının etkilediği gram altında fiyat değişimleri bu iki değişkene göre belirlenmektedir. Bu nedenle gram altın fiyatlarını takip ederken 2020 dolar tahminleri de yatırımcıların takibinde olmalıdır.

Uzmanların Altın Yorumları

Uzmanların altın tahminleri incelendiğinde 2020 yılı için genel anlamda pozitif bir görüşün hakim olduğu görülmektedir. Henüz 2020 yılına girmeden, yani İran ile Abd arasında gerginlik yaşanmadan önce bir çok kurum altın tahminini 1,600 dolar ve üzerinde açıklamıştır. Bu kurumlar arasında yatırım piyasaları için önemli sayılabilecek isimler yer almaktadır.

Örneğin UBS daha önce 1,550 dolar olarak açıkladığı 2020 yılı beklentisini 1,600 dolar/onsa çıkarmıştır. Yine yatırımcıların yakından bildiği HSBC Bank’da yaptığı değerlendirmede 2020 yılı için ons altın beklentisini 1,613 dolar olarak açıklamıştır.

Editör: TE Bilisim