DURİM ABAZİ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna ile AB arasında Ortaklık Komitesi’nin toplantısına katıldı. Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarındaki durum bağlamında Ukrayna ile AB arasındaki siyasi diyaloğa ilişkin gündem maddesinin görüşülmesi sırasında Bakan Yardımcısı katılımcıları işgal altındaki Kırım’da insan hakları ihlalleri ve Kırım’ın silahlandırılması hakkında bilgilendirdi.

KIRIM’DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ ANLATTI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığının basın servisi tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada, “Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Rusya Federasyonu’na siyasi ve diplomatik baskıyı arttırmayı, özellikle de işgal altındaki Kırım topraklarında işgalci yetkililer tarafından düzenlenen sözde seçimlere yanıt olarak yaptırımlar listesinin genişletilmesini önerdi.” ifadelere yer verildi. Görüşme sırasında Ceppar ayrıca, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları ihlallerini de anlattı.

İşgalcilerin Kırım sakinlerine uyguladığı zulümden söz eden Ceppar, “İşgalci yönetim aktivistlere, etnik azınlıklara, yurttaş gazetecilere zulmediyor, uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek Kırım gençlerini zorunlu şekilde Rus ordusuna alıyor (günümüzde bunların sayısı 25 bindir), öğrencilerin anadilinde eğitim görme hakkını ihlal ediyor, Kırım’da sömürgeleştirme politikasını sürdürüyor vb.” dedi.

DİNİ BASKILAR DEVAM EDİYOR…

Bakan Yardımcısı ayrıca, Kırım’daki dini baskıların devam ettiğini, Rus askerlerinin sayısının her geçen gün arttığını ve Rusya’dan yarımadaya çeşitli silahların getirildiğini vurguladı. Bunun dışında Emine Ceppar Avrupalı ortaklara Kırım Platformu’nu sunarken, AB liderlerinin bu Platformda yer alacakları umudunu dile getirdi. Konuşmasının sonunda Ceppar, AB ülkelerine Kırım’ın işgalini tanımama politikasını sürdürdükleri ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekledikleri için teşekkürlerini sundu.

Editör: TE Bilisim