Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından bir başka ölümcül virüs daha ortaya çıktı. Ve bu vuirüsün adresi de yine Çin. Bilim insanları, yeni nesil bir domuz gribi virüsünün tespit edildiğini duyurdu.

DOMUZ MEZBAHALARINA MERCEK

Yeni nesil H1N1 influenzanın domuzlar tarafından taşındığı ancak insanlara bulaşabildiği açıklandı. Araştırmacılar, virüsün hızlıca mutasyona uğrayıp yeni bir pandemi (küresel salgın) riski oluşturmasından endişe ederken, söz konusu virüs nedeniyle domuz yetiştiriciliği ve mezbahaları alanlarında çalışanların yakından takip edilmesi tavsiyesinde bulundu.

DSÖ DE ALARM DURUMUNDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. DSÖ Sözcüsü Çinli bilim insanlarının yeni çalışmasını “dikkatlice okuyacaklarını” belirterek “Gardımızı indiremeyiz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ VİRÜSTEN DAHA GÜÇLÜ

En son 2009 yılında Meksika’da domuz gribi salgını yaşanmıştı. Salgın ilk tahminlerden daha az ölümcül çıksa da Çinli araştırmacılar yeni tip domuz gribi virüsünün öncekilere göre daha “güçlü” olduğuna dikkat çekti.

Avrupa’nın vebalı tarihi koronavirüsle yeniden gündemde

Dünya

Habere Git

KORONAVİRÜSE GÖRE DAHA ÖLÜMCÜL

Öte yandan domuz gribi olarak bilinen H1N1 influenza salgınları koronavirüsten daha ölümcül. Şimdiye kadar dünya üzerinde milyonlarca insan H1N1’in farklı türleri nedeniyle hayatını kaybetti.

DÜNYA SAVAŞINI DURDURAN VİRÜS

Tarihte İspanyol Gribi olarak bilinen 1912-1920 influenza salgınına sebep olan virüsün türü de H1N1’di. Resmi rakamlar tutarlılık göstermese de 500 milyondan fazla insanın etkilendiği salgında 20 ila 50 milyon arasında insanın öldüğü tahmin ediliyor. Buna karşın bazı kaynaklar İspanyol gribi salgınında dürnya genelinde 140 milyon insanın öldüğü bilgisini verirken bu salgının 1. Dünya Savaşı’nın sona ermesinde de etkili olduğunu belirtiyor.

Editör: TE Bilisim