Tarçın baharatının yararları kişinin sağlığı açısında oldukça önemli olduğundan düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Mutlaka hayatın bir alanında bulunması gereken tarçının faydaları ile ilgili aşağıdaki bilgiler verilebilir:

Antioksidan özelliği sayesinde vücutta serbest radikallerin oluşumunu engeller. Bu sayede kanser türlerine karşı koruma sağlar. Enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar ve yaşlanmayı geciktirir. Stresi azaltır. Doğal bir gıda koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık oluşumuna karşı korur. Vücuttaki hasar ve harabiyetlerin tedavisine katkı sağlar. Kalp ve damar hastalıkları ve diyabet hastalığına karşı koruma sağlar. Kan şekerini düzenler ve insülin direncinin gelişimini önler. Zararlı kolesterol birikimini engeller. Kan basıncının düşürür ve hipertansiyon hastalarının kan basıncının kontrol altına alınmasını sağlar. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatır. Hafızayı güçlendirir.

Emziren annelerin süt üretimini artırır. Gebelikte meydana gelen cilt sorunlarını iyileştirir. Çatlak, deri dökülmesi, tahriş gibi sorunların iyileşmesini sağlar. Kan şekerini dengelediği için açlık ve tatlı krizlerini önleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Besinlerin daha uzun süre midede kalmasını sağlayarak tokluk hissini uzatır.

Yukarıda da görüldüğü gibi oldukça fazla faydası olan tarçının farklı tüketim şekilleri de bulunmaktadır.

Tarçın Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Tarçın baharatının iyi geldiği durumlar aşağıdaki gibidir:

Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve hastalıklara iyi gelir. Üst solunum hastalıklarına karşı koruma sağlar. Stres ve yorgunluğu alır. Organların hücre dokularını yeniler. Nikotin ve kafeinden yüksek miktarda etkilenen akciğerin yenilenmesini sağlar. Karbonhidratların hızla parçalanıp yok olmasını sağladığı için vücuda enerji verir. Dikkat eksikliği, konuşma bozukluğu gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların tedavisinde etkilidir. Açlık hissi yaşanmamasını sağlar ve kilo kaybına yardımcı olur. Bakterilerin zararlı etkilerini kısa süre içinde yok ederek bağırsakların işlevselliğini artırır.

Tarçının Yan Etkileri Var Mıdır?

Tarçın baharatının olumsuz etkileri olduğu söylenebilir. Bunun için tarçını dikkatli tğketmekte fayda vardır. Tarçının yan etkileri şu şekilde olabilir:

Karaciğeri olumsuz etkileyebilir. Ağızda yara oluşumuna neden olabilir. Kan şekerini düzenlemekle birlikte fazla tüketildiğinde kan şekerini fazla düşürür. Bu da bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda kanser riski oluşturabilir. Kullanılan ilaçlarla tepkimeye girerek zararlı etkiler yaratabilir. Bunun için tarçın tüketmeden önce doktora danışmak gerekir.

Tarçının faydaları oldukça fazla olsa da bilinçsiz ve yanlış tüketimi de bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle faydaları kadar zararlarını da bilmek gerekir.

Tarçın Kürü Nasıl Hazırlanır?

Tarçın kürü hazırlamak için malzemeler ve aşamalar aşağıda verilmiştir:

1 bardak kaynayan klorsuz suyun içine1 çubuk tarçın eklenir.

5 dakika kaynadıktan sonra süzülür ve ılımaya ve demlemeye bırakılır. Akşam yemeklerinden 2 saat sonra tüketilmelidir. Haftada 4 gün düzenli tüketildiğinde etkili sonuç verir.

Tarçının Besin Değerleri Nasıldır?

100 gram tarçının içinde bulunan besinlerin değerleri şu şekildedir:

247 gram kalori 1,2 gram toplam yağ 431 mg potasyum 10 mg sodyum 81 gram karbonhidrat 2 mg B6 vitamini 002 mg kalsiyum 3,8 mg C vitamini 0 mg kolesterol 4 gram protein 3 mg demir 295 IU A vitamini 0 IU D vitamini 60 mg magnezyum 53 gram diyet lifi

Oldukça zengin bir besin değerine sahip olan tarçının faydaları da bu yüzden fazladır. Düzenli ve doğru bir şekilde tüketildiğinde uzun vadede insan sağlığı için çok yararlı bir baharattır.

Editör: TE Bilisim