Diriliş Postası Muhabiri Aslıhan Şimşek /İstanbul

Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanındaki açılımları ve yenilikleri tüm dünyanın ilgisini çekti. Teknolojik gelişmelerin özenle takibi ve kullanılması başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkesine oranla sağlık imkanlarının daha ekonomik olarak elde edilmesi şifa arayan turistlerin Türkiye’yi tercih etmesini sağladı. Bu yönüyle Türkiye, sağlık turizminde dünya sıralamasında ilk 5’e girmeyi başardı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; sağlık turizminde önde gelen ülkeler ABD, Almanya, Tayland, Hindistan ve Türkiye olarak belirlendi.

SAĞLIKTA EN AVANTAJLI ÜLKE

Hastane fiyatlarının uygun oluşu ve dünyadaki tüm sağlık gelişmelerinin ilgiyle takip edilmesi sebebiyle tercih edilen Türkiye hastanelerinin avantajları saymakla bitmiyor. Hastanelerin yeterli kapasiyete sahip olması ve eğitimli doktorlara sahip olması öncelikli tercihler arasında yer alıyor. Coğrafi olarak hem Avrupa’ya hem Ortadoğu’ya yakın olması ulaşım imkanlarını beraberinde getiriyor.

Özel hastanelerde yabancı dil bilen doktorların olması da Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin farkını ortaya koyan en önemli etkenler arasında… Ayrıca sağlık turizmiyle ilgili çeşitli yasal düzenleme ve devlet desteğinin olması hastaların sektöre olan güvenini artırıyor.

TERMAL MERKEZLER İLGİ ÇEKİYOR

Türkiye, jeotermal kuşak üzerinde oluşu sebebiyle bünyesinde zengin ılıca kaynakları bulunduruyor. “Termal cennet” olarak adlandırılan Türkiye’de yaklaşık 1300 adet kaplıca kaynağı bulunuyor. Ilıcaların başta romatizmal rahatsızlıklar olmak üzere; sinir ve kemik hastalıkları, kalp ve böbrek hastalıkları, kireçlenme, cilt hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.

2017 verilerine göre termal tesislere yılda 550 bin turist geliyor. En yoğun ilgiyi ise Çinliler, Almanlar, Güney Koreliler, Japonlar, Ruslar ve ABD’liler gösteriyor.

HER GEÇEN YIL TURİST SAYISI ARTIYOR

Türkiye’ye gelen hastaların en çok tercih ettiği sağlık hizmetleri ise; göz, diş, ortopedi, kardiyoloji, onkoloji, plastik cerrahi ve beyin cerrahisi olduğu belirlendi. Türkiye Medikal Turizmi Değerlendirme Raporu 2013 verilerine göre; hastanelere 2008 yılında 74 bin hastanın sağlık hizmeti almak için geldiği belirtilirken bu sayının 2012 yılında 260 bini aştığı kaydedildi. Bu ziyaretlerin ekonomiye katkısı ise yıllık 100 milyar dolar oldu.

Ülkemize sağlık destinasyonu için gelen hasta sayısının ise en çok Almanya, Azerbaycan Irak ve Libya’dan olduğu görüldü. İstanbul sağlık turizmi için en çok tercih edilen şehir olurken; Ankara, Antalya, İzmir, Muğla, Bursa ve Konya sağlık hizmetlerinde İstanbul’u takip etti.

Editör: TE Bilisim