Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere başkent Ankara’ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

“Doğu Akdeniz’deki olaylardan sonra, kendi milli çıkarlarımız ve Kıbrıs Türkleri için adımlarımızı attık, atıyoruz. NATO’nun bir inisiyitafi oldu. Biz müttefikler arasında bir kazanın olmasını istemeyiz.

“YUNANİSTAN ARTIK TOPLANTILARA KATILIYOR”

Yunanistan’ın tavrı ilk günlerde olumsuzdu. Yunanistan’ın savaş gemilerini göndermesinden sonra bir gerginlik oldu. Yunanistan’ın da artık bu toplantılara katıldığını görüyor ve mutluluk duyuyoruz. Stoltenberg’e de teşekkür ediyoruz. Polonya’nın desteğini de görüyoruz. Çok teşekkür ediyoruz.

AFGANİSTAN, IRAK VE LİBYA MESAJLARI

Afganistan’ı da değerlendirme fırsatımız oldu. Afganistan’dan aceleci bir şekilde çekilmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Irak çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların aşılması için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç var. Libya’daki gelişmeleri değerlendirdik, kalıcı ateşkes için sarf ettiğimiz çabalarla ilgili bilgi verdik.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelede NATO müttefiklerinden daha somut destek bekliyoruz. Destek veremiyorlarsa da terör örgütlerine destek vermesinler.

“BAZI MÜTTEFİKLER PKK/YPG’YE DESTEK VERİYOR”

Terörle mücadelede NATO müttefiklerinden daha somut destek bekliyoruz. Destek veremiyorlarsa da terör örgütlerine destek vermesinler. Bugün bazı müttefikler PKK/YPG’ye destek veriyor. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Genel sekretere sitemlerimizi ilettik bu konu ile ilgili. Üye ülkelere iletmesi için.

S-400 KONUSU

Patriot ya da başka hava savunma sistemini alamadığımız için S-400 aldık. Bu elzem ihtiyacımızın karşılanması gerekiyordu. Bunun anlaşılması gerekiyor. Diğer ihtiyaçların karşılanması konusunda da müttefiklerin zorluk çıkarmaması gerekiyor.

NATO’nun yurtdışı misyon ve çalışmalarına en çok katkı sağlayan müttefiklerden bir tanesiyiz.”

Stoltenberg’in açıklamaları:

Türkiye’nin güvenliği NATO için önemlidir. Önlemlerin arasında güvenli bir telefon hattı da oluşturuldu. Yunanistan-Türkiye arasında. 7/24 aranabilecek bu hat.

Bu mekanizma yapıcı görüşmeler sayesinde oldu. Bu olumlu gelişme için 2 tarafa da teşekkür ediyorum. Gerilimin azaltılması mekanizmaları bizim için çok önemli. Var olan sorunların çözülebileceğini umuyorum. Birtakım sıkıntılarla karşı karşıyayız.

S-400’ün alınması bizim için bir sorun çıkartıyor. Hava araçlarımıza tehlike teşkil ettiği gibi, ABD’den yaptırım tehdidini de ortaya çıkartıyor.

Bu bir son dakika haberi.

Ayrıntılar Güncellenecek…

Editör: TE Bilisim