Çare Derneği; 2020 yılının başında başlattığı “İdlib Briket Ev Projesi” ile ailelerin, içerisinde uzun ömürlü kalabileceği 66 briket evi tamamladı. Yapımı tamamlanan bu evler bağışçıların desteği ile savaş mağduru ailelerin yeni sıcak yuvaları oldu.

SURİYE’DE NE OLMUŞTU?

Suriye’de yaklaşık dokuz yıldır devam eden savaş pek çok aileyi evlerinden göç etmek zorunda bırakmıştı. Bu aileler evlerinden yuvalarından çok uzakta çadır, baraka gibi yerlerde yaşamak zorunda kalmıştı. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan yoğun çatışmalar, büyük bir göç dalgasına neden olmuştu.

2020 yılının ilk aylarında, kış şartlarının ağırlaşmasıyla bölgedeki barınma ihtiyacı giderek daha da hayati önem taşımaya başlamıştı. Çare Derneği de bölgeye kurulan çadırlar için 7 tır yardım malzemesi gönderdi. İçerisinde battaniye, yatak, çocuk bezi, kıyafetler, gıda ve temizlik malzemeleri çadırda yaşayan ailelere dağıtıldı. Ayrıca bölgedeki ailelere un ve ekmek yardımı da yapıldı. Bu yardımlar ve briket ev projesi ile savaş mağduru halka bir nebze de olsa barınma ve yaşam alanı oluşturuldu.

DERNEK ENGELLİ BİREYİ VEYA YETİMİ OLAN AİLELERE ÖNCELİK VERDİ

Çok kısa sürede yapımı tamamlanan briket evlere, ihtiyaç sahibi aileler yerleştirildi. Çare Derneği, briket evlere yerleştirilen Suriyeliler arasında kalma önceliğini bölgede yaşayan aileler arasından engelli bireyi ya da yetimi olan ailelere verdi. Yapımı tamamlanan 66 briket evin tamamında da ihtiyaç sahibi aileler kalıyor.

BRİKET EVLERİN YAPIMI NASIL İLERLEMİŞTİ?

Briket evler sayesinde insanları sıcak ve soğuktan korumakta yetersiz kalan çadırların yerine ailelere daha uzun ömürlü ve daha dayanaklı kalıcı evler sağlanmasının amaçlandığı projede konutların yapımına başlamadan önce zemin ve altyapı çalışmaları yapıldı. Bu briket evlerde yaşayan savaş mağduru halkın yağış sonrası oluşan çamurdan etkilenmemesi için evlerin kurulacağı alana çakıllar ve mucurlar dökülerek zemin daha iyi hale getirildi.

Briket evler 2 oda, mutfak, tuvalet ve banyodan oluşuyor. Briket evler çadır kentlerin aksine betonarme olarak inşa edildi. Evlerin çatıları da “sac” malzemeden inşa edildi. Konutların yapılacağı arsa mahalli meclis tarafından da projeye tahsis edildi.

KIŞIN ZORLU ŞARTLARINA BRİKET EVDEKİLER BİR NEBZE DAHA İYİ DURUMDAYDILAR

Savaşların insan ve doğa üzerindeki etkisinin yıkıcılığı yadsınamaz bir gerçektir. Bu yıkıcı etki, geçtiğimiz kış şartlarında daha da kendini hissettirdi. Ancak Çare Derneği’nin yaptırdığı briket evlerde kalan mağdur insanlar bir nebze olsun rahat atlattı kış günlerini. Çare Derneği, bağışçılarının da desteği ile yapılan bu briket evlerle savaş mağduru Suriyeli Müslüman kardeşlerimize sıcak bir yuva hayalini taşıdı.

İDLİB BRİKET EV PROJESİ’NİN FAALİYET AŞAMALARI

1. Zemin Hazırlıklarının Tamamlanması

2. Altyapı Çalışmalarının Tamamlanması

3. Kaba İnşaatın Tamamlanması (Çatı dahil)

4. İnce ve Kaba Sıvaların Tamamlanması

5. Kapı, Pencere, Elektrik ve Su tesisatı

Editör: TE Bilisim