Engelli vatandaşlara daha az süre ve primle erken emeklilik imkanı sunulduğu geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından duyurulmuştu. Engelli bireylerin daha kısa zamanda ve primlerle erken emeklilik imkanı oluşturduklarını belirten Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Çalışma gücünde kayıp oranı; yüzde 40-49 arasında olanların 18 yıl 4680 gün prim, yüzde 50-59 arasındakilerin 16 yıl 4320 gün prim, yüzde 60 ve üzeri olanların da 15 yıl çalışıp 3960 gün prim ödemeleri durumunda emeklilik hakkına kavuşmalarını sağladık.

Ayrıca, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında olmak şartıyla, tedavide ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri de karşılıyoruz. En az yüzde 40 engeli bulunan vatandaşların kanser, organ nakli, kök hücre tedavilerinde doğrudan sevk imkanı bulunuyor. İşitme engelli vatandaşların işitme cihazı, tıbbi zorunluluk olması halinde de biyonik kulak bedeli yine SGK tarafından ödeniyor.”

Bakanın açıklamalarının ardından engelli emeklilik hakkında detaylara değindiğimiz bu içerikte, engelli vatandaşların emeklilik başvurusu için gerekli evrak bilgileri ve şartlar ile ilgili tüm detaylara yer verdik. Peki, 2020 Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir? İşte detaylar…

Engelli Emeklilik Şartları

Engelli vatandaşların emeklilik şartları, engel durumunun %80 olması halinde erken emeklilik almak isteyenlere yönelik sunulmaktadır. Engelli emeklilik şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

Sigorta başlangıç tarihlerinin olması gerekmektedir. Sigorta başlangıcı sonrasında prim günlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Sağlık raporu %80 oranının altında olan kişiler için prim günü ve yıl süresi farklılık göstermektedir.

Bu şartlar dahilinde erken emeklilik ile ilgili olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvuruların detaylı olarak incelenmesi durumunda da olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanması söz konusu olmaktadır.

Engelli Emeklilik Başvurularında Hangi Evraklar Gereklidir?

Engelli emeklilik başvuruları için gerekli evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:

Emeklilik durumuna ilişkin Tahsis ve Talep durumu ile ilgili form Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden alınması gerekmektedir.) Sigorta durumuna ilişkin hesap fişi (SGK birimlerinden teslim alınabilir.) Nüfus cüzdanının aslının bulunması ile birlikte bir fotokopisi Vesikalık fotoğraf

Bu evraklar ile birlikte başvuruların SGK birimlerine yapılması gerekmektedir. SGK birimleri tarafından evrakların eksik olması halinde tamamlanması için yeniden bir süreç başlatılması gerekli görülebilmektedir. Bu nedenle eksiksiz evrak ile yapılan başvurular kısa sürede sonuçlanmaktadır.

01 Ekim 2008 Tarihi Öncesi Sigorta Girişi Olanlar İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?        

01.10.2008 öncesi sigorta girişi olanlar için emeklilik şartları, şu şekilde belirlenmektedir:

Derece olarak bilinen ve %80 oranında engeli olanlar için 15 yıl ve 3600 prim günü

Derece olarak bilinen ve %60-79 oranında engeli olanlar için 15 yıl ve 3680 prim günü Derece olarak bilinen ve %40-59 oranında engeli olanlar için 15 yıl ve 3760 prim günü

2020 Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Bu şartlar beraberinde işe başlama tarihine göre de farklılık göstermektedir. Engelli emeklilik şartları dahilinde işe başlama tarihi 1991 ve öncesi olanlar için süre daha kısa olurken, yakın zamanlar için daha uzun süre prim ödemeleri gerekli görülmektedir.

01 Ekim 2008 Sonrası Sigorta Girişi Olanlar İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?       

01.10.2008 öncesi sigorta girişi olanlar için emeklilik şartları, işe giriş süreleri göz önünde bulundurularak değişkenlik göstermekle birlikte erken dönem emeklilik şartları şu şekilde olmaktadır:

Derece olarak bilinen engellilik durumuna göre %80 oranında engeli olanlar için 15 yıl ve 3700 prim günü Derece %60-79 oranında engeli olanlar için 16 yıl ve 3800 prim günü Derece olarak bilinen ve %40-59 oranında engeli olanlar için 18 yıl ve 4100 prim günü

Bu sürelerin maksimum 18 yıla kadar artış göstermesi ve beraberinde maksimum 4680 prim ödeme günü bazında da değişiklik gösterdiği bilinmektedir.

BAĞ-KUR Emeklisi Olan Engelliler İçin Şartlar Nelerdir?

BAĞ-KUR emeklisi olanlar için şartlar, SSK emeklilerinde olduğu gibi engel durumuna göre değişkenlik göstermektedir. %60 ve üzeri oranında engel durumu olanlar için 15 yıl süre ile 3960 prim günü ödemesi söz konusu olmaktadır.

%50-59 oranında çalışma kaybı olanlar için 16 yıl süre ile 4320 prim günü ödemesi söz konusu olabilmektedir. Ve son olarak da %40-49 oranında engeli olanlar için 18 yıl ve 4680 prim günü oranında ödemeler yapılması gerekmektedir.

Engelli emeklilik şartları tüm bunların dışında engel türüne göre de değişkenlik göstermektedir. Engel durumunun sosyal hayat içerisinde engel oluşturması gerekmektedir. Bu nedenle emeklilik şartların net bir biçimde takip edilebilmesi için SGK birimleri ile görüşülmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim