Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, Mavi Vatan sınırlarını uluslararası arenada tescillenen bakımından tarihi bir anlaşma gerçekleştirdi. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ve iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı. Böylece Mavi Vatan sınırları kapsamında Doğu Akdeniz’de 200 bin kilometre karelik alanı Türkiye için tescillenmiş oldu.

HIRSIZLIKLA SUÇLADILAR

Beklendiği üzere, bu gelişmeye Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve basını yoğun tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj’ın imza koyduğu bu mutabakatın hiçbir geçerliliği bulunmadığı öne sürülürken, “Doğu Ege adalarının egemenlik haklarını çalan, Rodos adasını hiçe sayan, Türk egemenlik sahasını Girit adasına kadar çeken bu girişimin, Yunanistan tarafından hiçbir geçerliliği olmadığını duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

4 AŞAMA VURGUSU

Proto Thema, Ethnos, Kathimerini gibi ülkenin büyük gazeteleri bu konuya geniş yer ayırırken, “Yasadışı Türk talepleri” diye adlandırılan sürecin 4 aşamalı olduğuna dikkat çekildi. Yunanlar’a göre:

1) Ege’yi ikiye bölme hayalleri, ilk olarak TSK içindeki unsurlar tarafından dile getiriliyordu.

2) Eski Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından bu talepleri gündeme getirerek “iştah açtı.”

3) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ege’yi ikiye bölen bir harita önünde geçtiğimiz aylarda fotoğraf çekilerek devletin zirvesinde bu talebin karşılık bulduğunu ilan etti

4 Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmayla Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) Doğu Akdeniz’deki varlığını hiçe sayıldı.

Türkiye ile Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’deki anlaşmazlığı; adaların kıta sahanlığının mevcudiyeti, Atina’nın 12 mil karasuları sınırı iddiası ve Ankara’nın 6 mil karasuyu tanımasından ileri geliyor.

Editör: TE Bilisim