Ceyhun Aşirov / Özel Haber

21 Ekim 2020’de Cumhurbaşkanı Tokayev, bugün yapılan Meclis seçimlerinin tarihini belirleyen bir kararname imzalarken, parlamentonun yapısının “ülkedeki sosyo-ekonomik reformlar gerçekleştirme” üzerine odaklanacağını vurguladı.

Seçimde, 30 ülke ve 10 uluslararası kuruluştan 398 gözlemci katıldı. Gözlemciler arasında, Türk Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi heyetleri de yer aldı.

Kazakistan parlamentosu Meclis ve Senato’dan oluşan iki kanatlı bir yapıya sahip. Senato 6 yıllık bir dönem için seçilen toplam 47 senatörden oluşmaktadır. 15 Senato üyesi ise Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Senato üyelerinin yarısı her üç yılda bir yenilenmektedir. Senato üyelerinin görev süresi 6 yıl olarak belirtildi. Parlamento’nun alt kanadı Meclis 107 milletvekilinden oluşmakta. Bunların 98’i siyasi partilerden parti listelerine göre, 9 milletvekili ise Kazakistan Halklar Asamblesi tarafından 5 yıl süreyle seçilmekte.

Bugünkü seçimler Kazakistan Parlamentosunun alt kanadı olan Mecliste gelecek 5 yıl görev yapacak dönem milletvekillerini belirleyecek.

Kovid-19 salgını nedeniyle, ülke genelinde ve yurtdışı büyükelçiliklerde, konsolosluklarda oy kullanma merkezlerinde tedbirler artırıldı.

Türkiye genelindeyse, Ankara’daki Kazakistan Büyükelçiliğinde ve İstanbul Baş Konsolosluğunda Türkiye’de ikamet eden Kazakistan vatandaşları için de oylama sandıkları açıldı. Vatandaşlar oy verme haklarını kullandı.

Editör: TE Bilisim