Çare Derneği’nin Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği toplantıdan edinilen bilgilere göre dernek, yurt içi hisseleri ile kesilen kurbanların dağıtımındaki önceliğin yakın zamanda gerçekleşen deprem mağdurları ve koronavirüs nedeniyle ihtiyaç sahibi olan insanlar olacağı dile getirildi. Yurt dışında da kurban kestikleri ülkelerde açlık sınırında olan, sadece kurban zamanı et yiyebilen ya da gayrimüslimlerin zulümlerden kaçarak göçmen kamplarına sığınan Müslümanlara dağıtılacağı öğrenildi.

Mehmet Südlü, derneğin yurt dışında yapmış olduğu kurban, su kuyusu ve yetim gibi yardımlara dikkat çekerek asıl mananın bir yerlere su kuyusu açmak, kumanya dağıtmak ya da kurban kesmek olmadığını Çare Derneği’nin asıl amacının buradaki Müslümanlara sahip çıkmak, bölgelerdeki misyonerlik faaliyetlerinden onları kurtarmak olduğunu dile getirdi. Südlü, “Eğer biz gitmezsek, misyonerler onlara sahip çıkıyor, onlara gıda dağıtıyor ve onları Hristiyanlaştırıyorlar. Bahçesinde su kuyusu olan kiliseler açıyorlar, ihtiyacı olanların su almak için geldiğinde bahçede zaman geçirmesini sağlıyorlar ve bu sayede güzel görünüp çocukları Hristiyanlığa davet ediyorlar. Bizim için su kuyusu açmaktan ya da kurban eti dağıtmaktan daha önemli olan şey, o kardeşlerimize sahip çıkmaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Derneğin 2009 yılında başlattığı vekâlet yoluyla kurban kesimi organizasyonlarının her yıl yükselen bir ivme kazandığı ve geçtiğimiz yılın hisse sayılarına baktığımızda da 2009’a göre yüzde altı yüz oranında bir artış olduğu görülüyor.

KURBAN ORGANİZASYONU HAZIR

Çare Derneği’nin bu yıl ki yurt dışı hedeflerinden biri de Benin ve Togo gibi yeni ülkelere de ulaşmaya çalışmak olduğunu dile getiren Südlü, bu pandemi sürecinde kurban hisselerini yurt dışındaki Müslümanlara ulaştırmak adına gerekli alt yapıyı hazırladıklarını dile getirdi. Önceki yıllarda temsilciler gönderilerek işleyen vekâlet yoluyla kurban kesim süreci bu yıl kurban kesilmesi planlanan ülkelere olası seyahat kısıtlamaları gelse bile kurban kesimi ve video gönderimi işlemlerinin hâlihazırda yurt dışında bulunan dernek görevlileri tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

VEKALET YOLUYLA KURBAN

2009 yılından beri aldıkları kurban hisselerine ait kesim videolarını ve kurbanlığa ait görselleri hisse sahiplerine eksiksiz bir şekilde ulaştırdıklarını dile getiren Südlü, hisse sahiplerine “Kurbanını Seyret” sloganı ile kesim videosu ve görseller ulaştıran ilk kuruluş olduklarını da sözlerine ekledi. Südlü, bu yıl pandemi olsa da her yıl olduğu gibi yapılan bağışların görüntülerinin hisse sahiplerine eksiksiz ulaştırılacağını dile getirdi. Çare Derneği’nin 2020 Kurban Organizasyonu’na hazır olduğunu ifade etti.

ONLİNE BAĞIŞ SİSTEMİ

Çare Derneği Başkanı Mehmet Südlü, kurban vekaletlerinin “care.org.tr” web sitesinin “Online Bağış” kısmından ya da yine web sitemizde bulunan banka hesaplarına havale yoluyla yapılabileceğini dile getirdi. Derneğin +90(212)4710808 numaralı çağrı merkezinden de vekaletle kurban kesimi konusunda bilgi alınabildiğini kaydetti.

DİYANET ÖLÇÜ ALINIYOR

Südlü, Çare Derneği olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tavsiye ettiği İslami kurban kurallarına riayet ettiklerini, İslami usullere göre kurban kesimi yaptıklarını ve süreç boyunca ibadetin tam ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini dile getirirken sözlerine şöyle devam etti:

“Organizasyon boyunca içinde bulunduğumuz süreç, bize emanet edilen kurbanlarınızı tamamen insan ve hayvan sağlığını göz önünde bulundurarak ve hijyenik kurallara uygun bir şekilde, hiçbir insan ve hayvan hakkını ihlal etmeden, kurbanlarınıza eziyet etmeden geçirdiğimiz bir süreç. Kesimlerin her biri videolar ile kaydediliyor, isimler okunuyor, fotoğraflar çekiliyor ve hisse sahiplerine ulaştırılıyor.” Südlü, kesimlerin deneyimli kasaplar tarafından gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

KURBANLIKLAR NASIL SEÇİLİYOR?

Kurbanların, kesimi yapılacak ülkelerde büyük bir titizlikle seçildiğini dile getiren Südlü, “Bölgedeki temsilcilerimiz kurbanların kurbanlık vasfına haiz, sağlıklı hayvanlar olarak özenle ve titizlikle seçiliyor.” dedi. Dernek Başkanı Südlü, bu yıl pandeminin de etkisiyle imkanları zorlayarak ihtiyaç sahiplerine daha fazla kurban payı ulaştırmayı amaçladıklarını belirti. “Yurt dışındaki organizasyon masraflarımızı en düşük seviyelerde tutup mümkün olan en ucuz, en uygun ve en yüksek et verimliliğine sahip kurbanlıkları seçtiklerini dile getirdi.

Kurban vekâleti veren bağışçılarına kesimin başarı ile tamamlandığına dair SMS bildiriminde bulunduklarını aktaran Mehmet Südlü; derneğin 2009 yılından beri her yıl kurban kesim videolarının linklerini bağışçılara kısa mesajla gönderdiklerini iletti. Südlü, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl Kurban Bayramı’nın birinci günü öğleden sonra ilk görüntüleri bağışçılarımıza göndermeyi başardık elhamdülillah.”

17 ÜLKEDE VEKALET YOLUYLA KURBAN

Bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Uganda, Tanzanya, Burkina Faso, Pakistan, Kamerun, Kenya, Etiyopya, Gana, Somaliland, Filipinler, Afganistan, Arakan, Benin, Çad, Filistin ve Yemen’de vekâlet yoluyla kurban organizasyonu gerçekleştireceklerini belirten Südlü, bu ülkelerde bulunan dernek görevlileri, temsilcileri ve gönüllülerinin yerel bölgelerdeki temin ettikleri kurbanlıkları sağlıklı ortamlarda keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını dile getirdi.

Dernek Başkanı Mehmet Südlü, “Bu yıl kurban hisse bedellerimizi yurt içi 1100, yurt dışı da 580 TL olarak belirledik.” ve gerek yurt içi gerekse de yurt dışı kurban hisse bedellerinin farklılık arz etmesi kurbanlık fiyatlarının yurt dışında daha uygun olmasıyla olduğunu dile getirdi.

Çare Derneği Başkanı Mehmet Südlü, bu yıl pandemiden dolayı yaşanan sıkıntıları ve belirsizlikleri de hatırlatarak kurban vekâleti vermek için son haftayı beklememelerinin daha iyi olacağı çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim