28 Kasım Perşembe günü Yalova Üniversitesinde düzenlenen Kulüpler Birliği Toplantısı’nda üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ile Osmanlı Medeniyeti Kulübü’nün danışmanı Doç. Dr. Ebubekir Sifil arasında tartışma yaşandı. Salondaki bir öğrencinin kamerasına yansıyan görüntüleri sosyal medyada izleyen binlerce kişi Rektör Cebeci’nin Ebubekir Sifil’e karşı tavrı ve söylediği sözlere sert tepki gösterdi.

Toplantıda danışman eğitmenlerden biri olan Yalova Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Ebubekir Sifil, üniversite rektörünün istek ve şikayetlerini dinlemesi üzerine, okulun kendi kulübünün taleplerine yardım etmediğini belirtti. Bunun üzerine Rektör Cebeci,  Sifil’i hadsizlikle suçlayarak salonu terk etmesini istedi.

ÖĞRENCİLER ÖNÜNDE HAKARET ETTİ!

Tartışmaya tanıklık eden bazı öğrenciler, Ebubekir Sifil’in söz aldığında taleplerinin yerine getirilmediğini belirttiğini ve bu sözün ardından Rektör Cebeci’nin söylenenleri yalanladığını belirtti. Cebeci ayrıca Sifili’in “teessüf ederim hocam” sözüne karşılık sinirlenerek “Sen kimsin bana teessüf ediyorsun.” diyerek konuyla hiç alakası olmadığı halde “Sen cumhurbaşkanımıza bile ayar vermeye çalışacak kadar hadsiz bir insansın!” diye hakaret ettiğini belirtti.

“NE YAŞANMIŞ OLURSA OLSUN HAKARET İÇERİKLİ PAYLAŞIMLARI TASVİP ETMİYORUM”

Doç. Dr. Ebubekir Sifil, Rektör Cebeci’ye karşı tepkilerin büyümesinin ardından konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Sifil açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Dün bir toplantıda Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci hocayla aramızda geçen tatsız diyalog salondaki bir katılımcı tarafından görüntülü kayda alınıp Twitter’da paylaşılmış. Bunun üzerine #suatcebeciistifa etiketi ile paylaşımlar yapılmaya başlamış. Tamamen bilgim ve iradem dışında oluşan ve giderek artan tepkilerin şu an geldiği nokta endişe vericidir. Özellikle kimi paylaşımlarda hakaret içeren ifadelerin yer almasının tasvip ettiğim bir durum olmadığının özellikle bilinmesini isterim. Ne yaşanmış olursa olsun bu paylaşımların muhatabı, mensubu bulunduğum üniversitenin rektörüdür ve kendisine yönelik bu tarz ifadelerin kullanıldığını görmek hem kendisi adına hem de üniversitemiz ve ilim dünyası adına üzüntü vericidir. Destek paylaşımlarının daha fazla gerginliğe sebep olmadan bu noktada bırakılması hususi ricamdır. Bir bilim yuvasında asla yaşanmaması gereken olayın yol açtığı bu sonuç, yönetici konumunda bulunanların sorumlu davranmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir.”

CEBECİ’NİN HAKARETLERİNE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ!

Türkiye’de İslami İlimler alanında yaptığı birçok çalışmayla öncülük eden bir fikir adamına bu şekilde davranılmasına sosyal medyada büyük tepki gösterildi. Twitter’da Türkiye gündemine oturan hadise karşısında Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci istifaya davet edildi.

“MEDENİYET ÜSLUPTUR, KENDİMİZE GELELİM!”

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da sosyal medya hesabından, Rektör Cebeci’ye tepki gösterdi. Turan, “Bir gün valiydi, bir gün rektördü. Ne oluyoruz? İdarecilik, her yönüyle mesuliyet ister. Eski Türkiye’nin üstenci bürokratik kaba anlayışı değil; milletin emrinde, nezaket sahibi idareciler başımızın tacı! “Medeniyet üsluptur.” Kendimize gelelim” ifadelerini kullandı.

“EBUBEKİR HOCA GİBİ DEĞERLİ İNSANLARA DESTEK OLMAK GEREKİR”

Cumhurbaşkanı danışmanlarından Mücahit Küçükyılmaz ise, “Bazı üniversite rektörlerinin (Geneli oluşturan çok değerli hocalarımızı tenzih ediyorum) makam ve vazifenin ağırlığına karşı hazırlıksız yakalandığı görülüyor. Gücünü rakiplerini safdışı etmek otoritesini kişisel hesaplaşmalar için kullanmak, eski rektörün adamlarını ezmek, hak ettiği halde akademisyenlere unvanlarını vermemek gibi uygulamalar rektörlerin görev ve yetkileri arasında değildir. Ebubekir Sifil’i tanımam ama ilmine eserlerinden şahidim. Nezaketine de. Ebubekir Sifil hoca gibi değerli ilim adamlarımıza yine onların da üzerine titrediği üslup ve usül güzelliğiyle destek olmak gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

EBUBEKİR SİFİL KİMDİR?

25.12.1960 tarihinde Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve Ortaokulu Sarıkamış’ta, Lise’yi Kars İmam-Hatip Lisesi’nde okudu. 1978 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü’ne (şimdiki adıyla Eğitim Fakültesi) girdi.

1980 yılında bu okuldan ayrıldı ve aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’na (şimdiki adıyla İletişim Fakültesi) girdi. 1984-85 öğretim yılında bu okulun Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.

1986 yılına kadar serbest çalıştı. Bu arada kısa bir süre bir özel şirkette Arapça mütercimlik yaptı.

Aralık-1986 – Nisan-1987 tarihlerini kapsayan askerlik dönüşü bir süre yine serbest çalıştıktan sonra 1989 yılından 1993 yılı sonuna kadar Türkiye Diyanet Vakfı’nda yayın editörlüğü yaptı.

1993-1996 arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (Van) ve 1998-1999 arası Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (Eskişehir) Araştırma Görevlisi olarak çalıştı; her iki görevinden de kendi isteğiyle ayrıldı.

Hadis Bilim Dalı’nda yaptığı Yüksek Lisansını (Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) 1996, Doktorasını 2006 yılında bitirdi.

2017’de Doçentlik ünvanını alan Ebubekir Sifil, halen Yalova Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

1999-2000 arası Yeni Mesaj gazetesinde, 2000-2013 yılları arasında Millî Gazete‘de günlük yazılar yazdı.

Evli ve 3 çocuk babasıdır. Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Editör: TE Bilisim