Dünya genelinde yükselen gerilim, ırkçılık, İslamofobi gibi etkenler ülkelerin savunma harcamalarına yansıdı. Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi’nin (BICC) 2016 Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporuna göre, İsrail dünyanın en fazla askeri harcamasını yapan ülke olarak birinci sırayı aldı. Rapora göre, İsrail‘in komşularında da silahlanmada artış göze çarpıyor. Mısır 2013 yılındaki askeri darbe sonrasında 2015’te askeri harcamalarını 53,6 milyar dolara çıkartarak hissedilir bir artış kaydetti. Suudi Arabistan’ın silahlanma harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 13,7’sine denk düşüyor. Uzmanlar kriz bölgesi Ortadoğu için bile bu derece silahlanmanın çok fazla olduğuna işaret ediyorlar.

İlk 20 arasında Türkiye de var

En çok silahlanma harcaması yapan ülkeler arasında ilk onda İsrail’den sonra Singapur, Ermenistan, Ürdün, Rusya, Güney Kore, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Azerbaycan ve Brunei geliyor. Brunei’yi Kuveyt, Belarus, Umman, Cezayir, Ukrayna, Bahreyn, Suudi Arabistan, Moğolistan, Vietnam ve Türkiye izliyor.

Avrupa’da da silahlanma arttı

Silahlanma oranı sadece Ortadoğu’da değil dünya genelinde bir artış gösterdi, Kırım ve Ukrayna’nın Rusya tarafından sıkıştırılması Ukrayna’nın silahlanma oranına yansıdı. Rapora göre, Ukrayna 2015 yılında 23’üncü sıradayken 2016’da 15’inci sıraya yükselmiş bulunuyor. Rusya’nın Ukrayna’daki tavrı nedeniyle birçok Doğu Avrupa ülkesi de silahlanma sıralamasında tırmanışa geçti. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yanı sıra üç Baltık ülkesi de 2013 ile 2015 yılları arasında askeri harcamasını artırdı.

Asya’da da durum farklı değil

Kuzey Kore’nin sürekli olarak nükleer tehdit unsurunu kullandığı son dönemde Asya ülkelerinde de askeri harcamalarında artış gözlendi. Güney Çin denizi üzerindeki anlaşmazlıklar da askeri harcamaların artışında önemli bir etken olarak göze çarpıyor.

Harcama miktarına değil, milli gelir oranına göre hesaplanıyor

Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi silahlanma kriteri olarak sadece ülkelerin silahlanma harcamalarını baz almıyor. Kriter harcama miktarı olarak belirlendiğinde ABD 595 milyar dolar harcama ile hâlâ en başta gelen ülke konumunda. Onu 214 milyar dolar ile Çin izliyor. BICC’ın araştırmasındaki kritere göre, bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına ve sağlık alanındaki harcamalarına kıyasla ne kadar silah harcaması yapmış olduğuna bakılıyor.

Editör: TE Bilisim