Kahire’de darbeci Sisi’den Türkiye’nin meşru Libya hükümetine verdiği desteğin durdurulmasını isteyen Hafter, daha önce reddettiği Berlin Konferansı’na atıfta bulunarak, BM’nin Libya Destek Misyonu’nun himayesinde gerçekleşen 5+5 ateşkes görüşmelerine bağlı kaldıklarını öne sürdü

HAFTER’DEN “ATEŞKES” YAKARIŞI

Darbeci Sisi ise kameralar önünde Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’le çıkarak, Libya’daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Sisi bugün itibariyle Libya genelinde ateşkes çağrı yaptıklarını söyledi

DESTEKÇİLERİ RUSYA, BAE VE ABD!

Mısır’dan yapılan ateşkes duyurusuna gelen destek mesajları ise Hafter’e açıktan veya örtülü destek verenlerin hangi ülkeler olduğunu gözler önüne serdi. Rusya, BAE ve ABD Kahire Bildirgesi’ne destek verdiklerini açıkladı. UMH ise Hafter’in müzakerelerde yeri olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin sahaya inmesi Libya’da dengeleri değiştirdi, daha önce yapılan ateşkes çağrılarını Rusya, Mısır, İsrail gibi ülkelere güvenerek kulak ardı yapan Hafter, UMH’nin başarılı operasyonları sonrası Kahire’den “Ateşkes” çağrısı yaptı. ABD ve Rusya çağrıyı desteklediklerini duyurdu.

Libya’da meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) devirmek için darbe girişiminde bulunan Hafter için yolun sonu göründü. Türkiye ile meşru hükümet arasında deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasının yanı sıra imzalanan ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı’ muhtırası bölgedeki tüm dengeyi değiştirdi.

Rusya, Mısır, Yunanistan, Körfez ülkeleri, İsrail gibi ülkelerin askeri, siyasi, mali desteği ile hareket eden darbeci Hafter, Türkiye’nin askeri destek sağladığı UMH güçleri karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

KAHİRE BİLDİRGESİ: ATEŞKES SAĞLANSIN

Başkent Trablus’un ardından Terhune ve Sirte’de mevzi kaybeden Hafter soluğu bir diğer darbeci Sisi’nin yönettiği Mısır’da aldı. Yakın döneme kadar yapılan bütün ateşkes çağrılarına kulak tıkayan ve ilan edilen bütün ateşkesleri bozarak saldırmaya devam eden Hafter, darbeci Sisi ile kameralar karşısına geçerek “Ateşkes” çağrısı yaptı. Hafter’le beraber düzenlediği basın toplantısında konuşan darbeci Sisi, Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Hafter’le yaptıkları görüşmeler sonucunda Libya’daki çatışmayı sona erdirmek için siyasi bir girişimde bulunma konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Sisi 8 Haziran itibariyle Libya genelinde ateşkes çağrı yaptıklarını söyledi.

HAFTER MASAYA OTURMAK İSTİYOR

Basın toplantısında söz alan darbeci Hafter de, kendini galip durumda gördüğü için daha önce reddettiği Berlin Konferansı’na atıfta bulunarak, BM’nin Libya Destek Misyonu’nun himayesinde gerçekleşen 5+5 ateşkes görüşmelerine bağlı kaldıklarını öne sürdü. Bir yılı aşkın bir süredir ülkenin kan gölüne dönmesine sebep olan Hafter, tüm Libyalıların katılacağı bir diyalog toplantısıyla “Geçiş dönemi”nin kararlaştırılması gerektiğini savundu. Türkiye’nin UMH’ye silah sevkiyatının da durdurulmasını isteyen Hafter, “Mısır’dan Türkiye’nin Libya’ya silah ve militan akışını tamamen durduracağı ve ülkeye gelen yabancıları geri göndermek için daha etkili ve acil çaba göstereceğini umuyorum” sözleri ile asıl niyetinin ateşkes olmadığını gösterdi.

DESTEKÇİLERİ, RUSYA, BAE VE ABD!

Mısır’dan yapılan ateşkes duyurusuna gelen destek mesajları ise Hafter’e açıktan veya örtülü destek verenlerin hangi ülkeler olduğunu gözler önüne serdi. Rusya, Suudi Krallığı, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arap Birliği, Yunanistan ve ABD Kahire Bildirgesi’ne destek verdiklerini açıkladı. Adı geçen ülkelerden Rusya, Hafter’e doğrudan paralı askerler yoluyla askeri destek sağlarken, BAE ise Hafter’in silah ihtiyacını gideriyor.

Suudiler’in yanı sıra Yunanistan ve ABD gibi ülkeler de Libya’da istikrarsızlığın devam etmesi mümkünse Hafter’in söz sahibi olması noktasında birleşiyorlar. Söz konusu destek mesajları, ABD ve Rusya hem darbeci Hafter’in meşru bir taraf olduğunu hem de Libya’nın fiilen bölünmüş olduğunu kabul ettiklerini göstermesi bakımından önem taşıyor.

MEŞRU HÜKÜMET KARARLI

Sözde ateşkes çağrısı yapan ve diyalog önerisi sunan Kahire Bildirgesi Libya’nın meşru hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı. Libya hükümeti Başkanlık Konseyi Üyesi de olan Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid, resmi sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Bizim savaş suçlularını (Hafter’i) televizyonda izleyecek zamanımız yok” mesajı verdi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ise katıldığı bir televizyon programında, net bir şekilde “Hafter’in gelecek müzakerelerde yeri olmadığını” vurguladı.

HAFTER’İN YENİLGİ SÜRECİ

Hafter milislerine karşı üst üste başarılar elde eden Libya ordusu, son günlerde önce başkentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havaalimanı, ardından da tüm Trablus il sınırında kontrolü sağladı. Libya ordusu, başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune kenti ve buranın da güneydoğusundaki Beni Velid şehirlerini Hafter milislerinden arındırmıştı.

Hafter milislerini tüm bu geniş alandan çıkartan Libya ordusu, yeni hedeflerinin milislerin işgalindeki Sirte, Cufra ve güneydeki petrol sahaları olduğunu duyurmuştu.

Editör: TE Bilisim