Müşteki avukatları, medya ve internet aracılığıyla olayların başlamasına yol açan, öncesinde ve sorasında provokasyon yaparak halka karşı kin ve nefret suçları işleyen kişilerin salonda sanık olarak bulunmadığını söyledi. Avukatlar, mahkeme tarafından kabul edilen savcılık iddianamesinde, Yasin Börü ve arkadaşları için, “HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun halkı sokağa çağırmasıyla başlayan olaylar yüzünden ölmüştür” denilmesine rağmen hiçbir HDP’li yetkilinin duruşmada yer almadığını dile getirdi.

ADİL YARGILAMA DEĞİL

Yasin Börü’nün ailesinin Avukatı N. Ahmet Kılıçarslan, “Mahkemenin HDP’yi suçlayarak başladığı ve azmettirici olarak kabul ettiği kişileri, ‘sanık’ olarak çağırılmaması adil bir yargılanmanın olmadığını gösterir” değerlendirmesinde bulundu.

Azmettiricilerin de en az failler kadar suçlu olduğunu öne süren Avukat Kılıçarslan, davanın seyrini de anlatarak, “İlk duruşmada sanıkların ifadeleri alındı. Bundan sonraki süreçte mağdur avukatları olarak, sanık beyanlarına karşı teknik ve hukuki olarak derinlemesine inilerek karşı beyanda bulanacağız, davanın esasına geçilecek. Bizim mağdur vekilleri olarak asıl üzerinde durduğumuz husus, mahkemede sanık olarak bildirilen 3-5 serserinin cezalandırılmasından ziyade bu olaylara sebebiyet veren planlayıcıların, azmettiricilerin yargılanmasıdır” ifadesini kullandı.

‘DEMİRTAŞ OLAĞANÜSTÜ ÇABALADI’ 

6-8 Ekim olaylarının HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısıyla baş gösterdiğini dile getiren Avukat Kılıçarslan, “PKK’nın sistematik biçimde yaptığı açıklamalar, HDP MYK’sının aldığı yazılı karar, bu kararı topluma yayan medya unsurları, Demirtaş’ın bütün bu organizasyondaki rolü ve özellikle provokasyonuna yönelik gösterdiği olağanüstü çabalar sebebiyle Demokratik Bölgeler Diyarbakır İl Başkanlığı bu davanın asıl zanlı muhatabıdır” dedi.

‘ÖNCEDEN PLANLANDI VE SAHAYA SÜRÜLDÜ’

6/8 Ekim olaylarının önceden planlandığını, sahada sistematik bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Avukat Kılıçarslan, “Önce Kandil bir beyanat veriyor, sonra HDP MYK’sında karar alınıyor. Ardından HDP ‘sokağa çıkın’ çağrısı yapıyor. Demirtaş’ın çağrısının ardından Demokratik Bölgeler Diyarbakır İl Başkanlığı saha çalışması yapıyor ve cinayetler gerçekleşiyor” diye konuştu. Mağdur avukatları olarak tüm taraflar hakkında suç duyurusu yaptıklarını dile getiren Kılıçarslan, bu kişilerin davaya sanık olarak dahil edilmelerini talep ettiklerini ifade etti.

‘HDP’LİLER YARGILANMALI’ 

Olayların, başta HDP’li yöneticiler olmak üzere bir plan dahilinde azmettirilerek cereyan ettiğini, insanların sokağa döküldüğünü ve 38 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Ahmet Kılıçarslan, Yasin Börü ve arkadaşlarının da aralarında olduğu 38 kişinin öldüğü bu davanın adi bir cinayet davası gibi görülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Kılıçarslan, “Oysa bu davaların hepsi tek mahkemede birleştirilmeli ve ‘insanlığa karşı işlenmiş suç’ kapsamında değerlendirilerek yargılamasının yapılması gerekiyor” dedi. Kılıçarslan, HDP’li yetkililerin de “insanlığa karşı işlenmiş suç” kapsamında mahkemede “azmettirme” suçundan yargılanmaları gerektiğini öne sürdü.

MAHKEMELERE YAZI GÖNDERİLECEK

Müşteki avukatlarının 38 kişinin öldürüldüğü dava dosyalarının birleştirilmesi ve sokak çağrısı yapan HDP’li yöneticilerin “azmettiricilik” suçundan yargılanması talebinin mahkemece kabul edilmesi halinde; diğer 38 davanın görüleceği tüm mahkemelere bir çağrı yazısı yazılacak ve dosyalar birleşecek. Ardından ek iddianame hazırlanarak davaya konu olan suçun vasfı değişecek. Şu anda mahkemece “adi suç” kapsamında “Canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme” suçu yerine yeni bir vasıflandırmasıyla “insanlığa karşı suç işleme” tanımıyla yargılama gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Yasin Börü ile 3 arkadaşının öldürülmesine ilişkin 34 sanığın yargılandığı davanın ilk celsesinde mahkeme, bazı sanıkların olay günü başkaları ve birbiriyle yaptıkları görüşmelere ilişkin cep telefonu sinyal ve görüşmelerine ilişkin HTS kayıtlarının istenerek, Jandarma Kriminal Laboratuarı’na gönderilmesini kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Burhan Dicle’yi tahliye eden mahkeme, duruşmayı 25 Kasım 2015 tarihine erteledi.

Editör: TE Bilisim