Furkan Benli-İstanbul

Libya hükümetinin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu Basın Ofisi, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın darbeci Hafter’e verdiği desteğin ayrıntılarını ispat eden bir belgesel yayınladı.

Yayınlanan belgeselde BAE ve diğer bazı Arap ülkeleri tarafından, uluslararası meşruiyete sahip Libya hükümetini devirmeye çalışan darbeci Hafter’e verilen desteğin büyüklüğü anlatılıyor.

Belgesele göre, BAE’nin desteği, Bingazi’nin doğusundaki Merc bölgesinin güneyinde bulunan askeri üsse kadar ulaşıyor.

12 GÜNDE 37 SEFER

Paylaşılan bilgilerde, BAE’ye ait askeri kargo uçakları 12 gün boyunca 37 sefer yaparak Merc’deki üsse mühimmat depoladı. Yine bu üsse çok sayıda Çin yapımı Wıng Long İnsansız Hava Aracı ve BAE’nin sağladığı AT-802 sınır devriye uçakları gönderildi.

Ayrıca üsse F-16 savaş uçaklarının ve çeşitli modern avcı uçaklarının gönderilebileceği ifade edildi.

HAFTER’İN İTHAL ASKERLERİ

BAE tarafından Hafter’e verilen bir diğer destek şekli ise Fas’ta gerçekleştirilen Süheyrat anlaşmasının mimarı Bernard Lyon’a aylık 35 bin dolar ödenmesinin yanı sıra Hafter yanlısı yayınlar yapan televizyon ve gazetelerin kurulması ve finansmanının yapılması şeklinde.

Darbeci Hafter, Sudan vatandaşlarını iş imkanı verilecek vaadiyle Libya’ya kaçırarak savaştırılıyor.

Belgeselde ayrıca BAE’nin Abu Dabi’deki güvenlik şirketinin organize etmesiyle yüzlerce Sudanlının paralı asker olarak Hafter saflarında savaştırıldığına da dikkat çekiliyor.

CUNTA REJİMİNİN HAFTER’LE KİRLİ İTTİFAKI

Belgesel, darbeci Hafter’e destek veren diğer Arap ülkelerinin verdiği desteklerinin ayrıntılarını da gün yüzüne çıkarıyor.

Bu ülkelerden en öne çıkanı ise Mısır…

Libya hükümetinin 8 Nisan’da yaptığı açıklamada Mısır’dan darbeci Hafter’e bağlı militanlara askeri ikmal malzemesi taşıyan bir geminin Tobruk Limanı’na ulaştığı belirtildi. Verilen desteğin sadece ikmal malzemesi olarak kalmadığı, Mısır ordusuna bağlı askerlerin Hafter saflarında savaştığı bildiriliyor.

Mısırlı bir grup askerin darbeci Hafter’in kontrolündeki Tobruk’ta olduğunu kanıtlayan fotoğraflar.

FETVA İLE MİLİTAN TOPLUYORLAR

Suudi Arabistan ise Hafter’e yönelik desteğini 2014’ten bu yana sürdürüyor. Maddi anlamda milyonlarca dolar destek veren Suudiler ayrıca Rabi el-Madkhali gibi Vehhabi din adamlarının fetvalarıyla dini duyguları kullanarak militan topluyor.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Hafter’in gerçekleştireceği saldırılara ABD’nin karşı çıkmaması için Suudi Arabistan’dan güvence ve yardım istediğini söyledi.

Belgeselde son olarak, Hafter’in bazı zırhlı araç, top ve diğer askeri mühimmatları Ürdün’den temin ettiği belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim