Yüzde yüz yerli imkânların kullanıldığı Tuzla’daki tesisleri ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, projeyi inceleyerek yapımına aralıksız devam edilen yerli füze motorunun testini yaptı. Testler sonrası seri üretim için geri sayım süreci başlamış oldu. Aynı tesislerin dünyanın yakından takip ettiği F-35’in çok önemli parçalarının üretildiği de biliniyor.

Bugüne kadar yurt dışından ithal edilen motorların artık Türkiye’de üretileceğine dikkati çeken Bakan Varank “Biz bunları yurt dışından ithal eder durumdaydık ama inşallah bunların çok kısa zamanda devreye girmesiyle birlikte çok önemli milli füze projelerimizi artık kendi motorumuzla yapabiliyor hale geleceğiz. Bu önemli bir başarıdır” mesajını verdi.

“Savunma sanayisinde son dönemde elde ettiğimiz başarıları dünya medyası ve ülkeler konuşuyor” diyen Bakan Varank, Türkiye’nin geliştirdiği ürünlerle savaş konseptini değiştirdiğine dikkat çekti. Varank, yerli savunma sanayimiz sayesinde ülkemize yönelik gizli ve açık ambargoların çöpe gideceğini de işaret etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kale Grubu’nun savunma ve havacılık şirketlerinden Kale ArGe’nin geliştirdiği Milli Turbojet Motoru’nu test ederek, proje hakkında bilgi aldı.

Grubun üretim tesislerinde F-35’in çok önemli parçalarının üretildiğini aktaran Varank, grubun Boeing ve Airbus gibi önemli havacılık şirketlerine tedarik sağladığını söyledi.

Grubun motor teknolojilerinde de öne çıktığını aktaran Varank, “Motor sanayisinde öncelikle ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Kale önemli projeler gerçekleştiriyor.  Bu Kale KTJ3200 Turbojet Motoru’muz 3.200 newtonluk bir roket motoru. Şu anda savunma sanayimizde yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz ürünlerin bir kısmı bu boyutta ve bu güçte motorlar kullanıyor. Biz bunları yurt dışından ithal eder durumdaydık ama inşallah bunların çok kısa zamanda devreye girmesiyle birlikte çok önemli milli füze projelerimizi artık kendi motorumuzla yapabiliyor hale geleceğiz. Kendi ürünlerimizi piyasaya  çıkarmış olacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim