Ceren Özdemir, 3 Aralık Salı akşamı, evinin bulunduğu binanın girişinde katil zanlısı Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak, canice öldürülmüştü. Özgür Arduç, güvenlik gerekçesi ve Ceren’in ailesiyle karşılaştırılmamak için duruşma salonuna getirilmeyecek. Arduç, duruşmaya tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katılacak. Bu gelişmelerin ardından SEGBİS sistemi merak konusu oldu. Peki SEGBİS nedir? İşte SEGBİS konusunda detaylar…

SEGBİS NEDİR?

SEGBİS uygulaması ülkemizde 20 Eylül 2011’de Resmi Gazetede yayınlanmış olan yönetmelikle kullanılmaya başlanmıştır. SEGBİS uygulaması hakkında, Ceza Muhakemesinde Ses Ve Görüntü Bilişim Sistemidir. SEGBİS hakkında yönetmelikte yer alan tanım şu şekildedir:

Madde 3/c:  SEGBİS: UYAP Bilişim Sisteminde ses ve görüntünün aynı anda elektronik ortamda iletildiği, kaydedildiği ve saklandığı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi

SEGBİS uygulaması ile erişilmek istenen temel amaç yine iş bu yönetmeliğin birinci maddesinde “Bu Yönetmeliğin amacı, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması, saklanması ile bunun için gerekli teknik altyapının kurulmasına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.” denilmek suretiyle tanımlanmıştır.

Artık çağımızda teknolojik gelişmeler bir hayli hız kazanmış ve hayatımızın her alanını etkileyen teknoloji ceza yargılaması sistemimizi de etkilemiştir. Teknolojinin gelişmesiyle ceza muhakemesi sitemimize giren SEGBİS uygulaması sayesinde cumhuriyet savcısı veya hakimin huzurunda bulunamayan şüpheli, sanık veya tanıkların beyanları sesli ve görüntülü konferansla alınabilmekte yine duruşmada bulunmayan sanık veya tanığa bu konferans yoluyla sorular sorularak yürütülen yargılama söz konusu şahıslar sanki mahkeme salonundaymış gibi devam ettirilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim