İşverenlerin SGK borç hesaplaması, SGK’ya ait işveren borç sorgulama ekranından yapılabilmektedir. İşverenlerin, çalıştırdıkları işçilere ait prim borçları aynı zamanda web tahsilat sayfası kullanılarak ödenebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu işveren borç hesaplama yapılırken sorgu türü olarak 4A işveren ödemeleri seçilmelidir. İşverenlerin bu aşamada birden fazla SGK borcu çıkabilir. İşveren, hangi borcu hesaplamak istiyorsa onu seçmelidir.

İşveren Borç Hesaplamalarında Borç Kalemleri

İşverenlerin SGK borç türleri, sorgulama sırasında istenen borç türünün seçilmesi için bilinmelidir. Bu borç türleri şu şekilde sıralanabilir:

İşveren cari dönem İşveren geçmiş dönem İşveren 611 yapılandırma İşveren 6552 yapılandırma tahsilatı İşveren iph tahsilatı İşveren icra dosyaları

İşveren icra taksit tahsilatları İşveren icra taksit peşinatı tahsilatı İşveren icra borç tahsilatı

İşverenler, işçileri için bu borç türlerinden sorumludur. Seçenekler arasından birini seçerek işverenin hesaplama işlemini yapması sağlanır. İcra seçeneklerine tıklandığında, işverenin toplam borçlarını görüntülemeleri mümkün olmaktadır. işveren borç hesaplama işlemleri için de bu kalemlerden hangisine ait borcun hesaplanacağının bilinmesi gerekir.

SGK İşveren Borç Ödemesi Nasıl Yapılır?

İşverenlerin borçlarını ödemesi, aynı ekrandan yapılabilmektedir. Borcun ekranda görüntülenmesi sırasında alt kısımda borç tahsilatı seçenekleri yer almaktadır. ekrandaki web tahsilat seçeneklerinde, borç ödeme işlemleri, sadece kredi kartı ile mümkün olmaktadır. İşverenlerin, ekranda bulunan kredi kartı bilgi formunu doldurarak kredi kartı ile ödeme yapmaları mümkündür. Aksi halde SGK binalarının ziyaret edilmesi gerekmektedir.

İşverenin Borçlarını Ödememesi

İşverenin SGK borcunu ödememesi halinde faiz gibi ek ücretler de söz konusu olmaktadır. işverenler, sadece borçlarını değil, eklenen faizleri ve diğer ek ücretleri de bu ekrandan görebilmektedir. Borçların ödenmemesi durumunda yasal işlem başlatılmaktadır. Web adresleri üzerinden yapılabilecek bu işlemler, tamamen ücretsizdir. Ödeme işleminde de herhangi bir ek miktar alınmaz.

SGK İşveren Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İşverenlerin sorgulama ile borçlarını öğrenmeleri, SGK resmi web adresinden mümkün olmaktadır. Ancak bunun için kullanıcı adı ve şifreye sahip olmak gerekmektedir. Kullanıcı adı ve şifrenin bilinmemesi durumunda SGK binalarının ziyaret edilmesi ile  bu bilgilerin elde edilmesi sağlanmaktadır. İşveren borç sorgulama https://uyg.sgk.gov.tr/EborcSorgu/ adresinin kullanılması gerekmektedir.

Açılan ekranda  öncelikle kullanıcı adı ve şifre girilmesi gerekir. Ardından yeni ekranda, bilgilerin sorgulanması işleminin gerçekleşmesi için T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu sorulmaktadır. Güvenlik kodu, ekranda bulunan sıralı harf ve rakamlardan oluşur. Bu boşlukların da doldurulmasından sonra, Giriş Yap butonuna tıklanmalıdır. Seçenekler arasından sorgu türü seçilmelidir. Sorgu türleri, bahsedilen işveren borç kalemlerinden oluşmaktadır. Ardından sorgu türüne ait sicil numarası girilir. Tüm bilgilerin girilmesinin ardından işverene ait tüm borçlar görüntülenebilir. Bilgilerin birden fazla kez yanlış girilmesi durumunda işverenin SGK binalarına e- mail ile davet edilmesi mümkündür.

SGK Web Sitesinden Hangi Bilgiler Görüntülenir?

SGK web sitesinden görüntülenebilecek işveren borcu bilgileri, şu şekilde sıralanabilir:

Borçların hangi döneme ait olduğu

Borcun kimin adına olduğu İşverenin SGK borcuna ait statü İşverenin kaç çalışan adına borçlu olduğu

Aynı zamanda bu ekrandan ödenmiş borçlar da görüntülenebilmektedir. Bu bilginin görüntülenmesi, yeni işyeri açılması, SGK’ya borcu yoktur yazısının iletilmesi gibi işlemlerde kullanılmaktadır. İşverenin bu sayfa üzerinden dekont alma hakkı da bulunmaktadır. İşveren, online imzalı dekont ile resmi işlemlerini yürütebilir. Bu dekont, ıslak imzaya ihtiyaç duyulmadan SGK tarafından kullanılabilmektedir. İşveren borç hesaplama işlemi yapmak yerine direkt olarak borcun miktarını öğrenmek için bu adımlar uygulanmaktadır.

Editör: TE Bilisim