Ermenistan’ın işgali altındaki Azerbaycan topraklarına saldırmasıyla başlayan ancak Erivan yönetiminin yenilgiyi kabul edip anlaşmaya oturmasıyla sonuçlanan Karabağ savaşındaki son çatışmalarda, yabancı savaşçı konusu sık sık gündeme geldi. Bakü, Ermeni güçlerin kendilerine karşı yabancı uyrukluları kullandığını vurguluyor.

AZERBAYCAN’DAN İTHAL SAVAŞÇI RAPORU

Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yaşar Aliyev, BM Genel Sekreteri’ne hitaben 18 Kasım tarihli bir mektup gönderdi. Mektupta, bu konuya kapsamlı değerlendirmelerle dikkat çekildi.

Azerbaycan, mektupla birlikte işgal altındaki topraklarında yasa dışı konuşlandırılan Ermeni güçleri ve terörist gruplara karışan yabancı uyrukluların listesi, aldıkları ödemeler ve fotoğraflı kanıtları olduğunun da altını çizdi.

750 BİN KİŞİ GÖÇE ZORLANDI

Raporda, Ermenistan’ın uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarını açık şekilde ihlal ederek, yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan’ın uluslararası alanda tanınan topraklarının 5’te 1’ini işgal ettiği vurgulandı. Bu işgal nedeniyle yüz binlerce Azerbaycanlının zorla evlerinden olduğu da anlatıldı. Ülke içinde yerinden edilmiş 750 bin kişiden bahsediliyor.

Barış sürecini baltalamak için birçok eyleme başvuran Erivan yönetiminin yabancı terörist savaşçıları kullanmasına da bu noktada işaret edildi.

LÜBNAN’DAN YASA DIŞI TRANSFER

Irak, Lübnan ve Suriye’den getirilen kişilerin işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yasa dışı şekilde nakledildiği belirtildi.

Buna göre yabancı terörist savaşçıların transferi, Ermenistan’ın 27 Eylül’deki saldırısından hemen sonra artırıldı.

PKK, YUNAN UÇAKLARIYLA KARABAĞ’A GELDİ

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını saldırılardan korumak için yine kendi egemen topraklarında hareket ettiğinin özellikle altı çizilen raporda, PKK’lı teröristlere de ayrıca bir parantez açıldı.

Erivan’ın PKK terör örgütü ile iş birliği yaptığı söylenirken, bu konuda çıkan haberlere de yer verildi.

PKK’nın Suriye ve Irak yapılanmalarından yüzlerce silahlı teröristin Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine nakledildiği yazıldı. Buna göre, PKK’lı teröristler bölgeye Yunan uçaklarıyla taşındı.

PKK’lıların, Azerbaycan’ın savaş kapasitesi karşısında Ermenistan yönetimi tarafından aldatıldıkları ve çatışma bölgesine geldikleri için pişmanlık duydukları da ifade edildi.

ERMENİSTAN SAVAŞ SUÇLUSU

Ayrıca birçok ülkeden para karşılığı, işgal altındaki Azerbaycan topraklarına transfer edilen siviller olduğuna dair haberler çıktığı da hatırlatıldı.

Ermenistan’ın Suriye ve Lübnan’dan getirdiği kişileri savaştırmasına da raporda kapsamlı olarak değiniliyor. Tüm bunlar, önde gelen medya kuruluşları ve haber ajanslarının röportaj ve raporlarıyla destekleniyor.

Azerbaycan, uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm önlemleri almaya kararlı. Zira 44 günlük saldırılarda Erivan yönetimi sayısız savaş suçu işledi. Uluslararası toplum da bu ve benzeri raporlarla uyarılıyor. İsim isim yazılan yabancı terörist savaşçıların ülkelerine döndüklerinde de ciddi tehdit oluşturacaklarına dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilisim