Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği toplantıda “Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” açıklamasını yaparken rezervin tahmini olarak 320 milyar metreküp olduğu bilgisini verdi.

MÜJDE TUNA-1 KUYUSUNDAN GELDİ

Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020’den bu yana Zonguldak’ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu.

Yapılan çalışmalar sonucunda 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi. Bu tarihi gelişmenin ardından akıllara “Karadeniz’de başka rezervler de bulunabilir mi” sorusu geldi. Uzmanlara göre bu ihtimal hiç de zayıf değil. Nitekim İsrail’in 2009-2015 yılları arasında Doğu Akdeniz’de arka arkaya 2 rezerv keşfetmesi de bu ihtimali yüksekliğini ortaya koyan bir detay olarak öne çıkıyor.

320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre Türkiye’deki yıllık doğal gaz tüketimi 44232 ktoe’ye (kilo ton of equivalent) tekabül ediyor. 1 milyar metreküp doğal gazın 900 ktoe’ye denk geldiği düşünüldüğünde Türkiye’nin 1 yıllık enerji tüketimi yaklaşık 50 milyar m3 civarında. Bu hesapla bulunan 320 milyar metreküp doğal gazın Türkiye’nin 6 yılylık enerji ihtiyacına yeteceği öngörülüyor.

YÜZLERCE SONDAJ BOŞA ÇIKMIŞTI

2009 yılı öncesi Doğu Akdeniz havzasında İsrail yüzlerce sondaj çalışması yapmış olsa da kayda değer bir ticari başarı elde edememişti. 1950’lerde kıyı bölgelerde başlayan çalışmalar 1970 ve 90’larda daha derin sulara yöneldi. 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında bulunan doğal gaz rezervleri çıkarılmaya başlansa da bu İsrail’in kendi ihtiyacını bile karşılamaya yeterli olmadı.

ARKA ARKAYA 2 BÜYÜK KEŞİF

Bölgedeki ilk büyük doğal gaz rezervi Hayfa’nın yaklaşık 90 kilometre açıklarında İsrail’in münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) keşfedildi. Bin 700 metre derinlikte bulunan rezervde 280 milyar metreküp doğal gaz olduğu tahmin açıklandı. Tamar’daki keşfin getirdiği siyasi tartışmalar henüz durulmadan Leviathan sahasında İsrail daha büyük bir rezerv keşfetti.

40 YILLIK ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK REZERV

Hayfa’dan 130 kilometre açıkta ve bin 500 derinlikte bulunan doğal gaz rezervinin büyüklüğünün 622 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor. Bu sahadaki çıkarılabilir gaz miktarı tek başına İsrail’in 40 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeterli olacak büyüklükte.

Editör: TE Bilisim