AK Parti’li Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Özkan, “Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz.” dedi.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar ise şöyle;

Barolarda yaşanan temsil sorununa avukatlar tepkili | Barolar Anadolu’yu temsil etmiyor

Güncel

Habere Git

Büyük bir titizlikle hazırladığımız düzenlemenin sonuna geldik.

Barolar yeni avukatları mesleğe hazırlayamıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir baroları özellikle avukatların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yasada belirlenen tanıma hizmet edemiyor.

Avukat sayısının arttığı ortada. Avukat stajının sembolik ve şekli anlamda prosedüre dönüşmesine neden olmuştur.

EKİM AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İstanbul, Ankara ve İzmir baro başkanları, üye avukatların yüzde 20 oyla yönetime geldiği görülmektedir.

Barolarla ilgili düzenlemeyi yapmak şart olmuştu. 28 maddeden oluşan teklifi Meclis’e sunduk.

2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro, şu anda 72 ilde bulunan barodan daha büyük bir baro olacağı anlama geliyor.

Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile iki bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği dört kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste Türkiye Barolar Birliğine (TBB) verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç altı ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayacak ve TBB’ye bildirecek.

2020 yılının Ekim ayında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Her baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek.

Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz.

Teklif, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda aynı ilde birden fazla baro kurulabilmesine imkan tanıyor. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.

Barolarda yaşanan temsil sorununa avukatlar tepkili | Barolar Anadolu’yu temsil etmiyor

Güncel

Habere Git

TEKLİFTE KILIK-KIYAFET DÜZENLEMESİ

49. madde cübbe zorunluluğunu getiriyor. Geçmişte avukatlar eteği, başörtüsü, yaşam tercihi nedeniyle bazen hakim-savcıların bazen ise baroların linçine tabi tutuluyordu. Özellikle de kadın avukatlar bunun mağduru oluyordu. Cübbeyi giydiği zaman, cübbenin altında ne giydiği kimi ilgilendirir? Kimseyi. Cübbe giyme zorunluluğu baki kalmak üzere avukatların kılık-kıyafetleri ile ekstra farklı, yaşam tarzını, dünya görüşünü, inancını tehdit eden baskılar olmasın anlayışıyla cübbeyi zorunlu kılıyoruz. Bunun haricinde de bir kıyafet zorunluluğu getirmiyoruz, bunları engelliyoruz.

Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle mahkemelere çıkacak. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemeyecek.

AYNI BAROYA KAYIT ŞARTI ARANMAYACAK

Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak. Teklifle “avukatlık ortaklığı”, aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişilik olarak tanımlanacak.

BARO SEÇİMLERİ

Düzenlemeyle yeni avukatların, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü aidatı, yarı oranında ödeyecek.

2020 Ekim ayının ilk haftası baro organlarının seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nun yapılacak, seçimler barolar için 2 yılda, birlik için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.

Görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında; TBB Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacak.
Editör: TE Bilisim