Suriye’de Esed/Hamaney rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısına maruz kalan Halepli siviller, bombaların yıkımı, açlık ve ilaçsızlıktan sonra salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını haykırarak yardım çağrısında bulundu. Rejim ve destekçileri, muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep’te, yüzbinlerce sivile karadan ve havadan, iç savaşın en şiddetli saldırılarını düzenliyor. Devrimcilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 200 binden fazla sivil farklı semtlere dağılmışken, onbinlercesi de muhaliflerin elindeki çatışma bölgelerinden rejimin hakim olduğu alanlara göç etti. Dünyayla iletişimi kesilen yüzbinler, oldukça zayıf olan internet aracılığıyla bölgeden ses kayıtları göndererek yardım çığlıklarını duyurmaya çalışıyor.

“En fazla sivil savunma merkezleri ve ekipleri hedef alınıyor”

Bunlardan Halepli sivil Muhammed Halife, “Halep’in durumu kötünün kötüsü, tarihte hiç olmamıştır böyle bir şey, eminim. Her türlü saldırıya maruz kalıyoruz. İnsanlık ölmüş ve vicdanlar yok olmuş. Kimse sivilleri düşünmüyor. Malesef sivil savunmanın ne bu yaralıları tedavi edecek ne de enkazda mahsur kalan insanları kurtaracak imkanı var” dedi. Halepli sivillerden Zahir Mustafa, “Rus ve rejim güçleri, insanların göç etmek zorunda kaldığı batı kısımları da vuruyor. Uçaklar durmadan bomba yağdırıyor. Su, ekmek, yemek, elektrik de yok.” dedi. Halep sakinlerinden Cud Hatip de insani dramı şu sözlerle anlattı: “Havadan ve karadan saldırılar hiç ara vermeden sürüyor. Bu kadar insan dar alana sıkışmış oldu. Cesetleri gömecek yer kalmadı. Salgın hastalıklar kapıda.”

Sivillerin dayanma gücü kalmadığını vurgulayan Ebu Eymen, “Hava çok soğuk. Isıtacak hiçbir şey yok. Bazen tedavi edilemeyen hastaların kolları bacakları mecburen kesiliyor. Yaralı ve hastalar ölüme adaylar” şeklinde konuştu.

10 günde 31 bin 500 kişi yerinden edildi

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer, Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısına maruz kalan Halep’e ilişkin, “Halep’in doğusunda sadece son 10 günde 31 bin 500 kişi yerlerinden edildi. En son tahminlere göre, yerinden olmuş sivillerin en az yüzde 50’sini çocuklar oluşturuyor” dedi. Singer, yaptığı açıklamada, UNICEF adına bulunduğu Halep’ten yeni döndüğünü belirterek, şehirde durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtti. Singer, Suriye’de bu yıl okullara yönelik 84 saldırı olduğunu anımsatarak, söz konusu saldılar sonucu 69 çocuğun hayatını kaybettiğini ve yüzlercesinin de yaralandığına dikkati çekti. “Kuşatma altındaki 16 bölgeden biri olan Halep’in doğusunda neredeyse yarım milyon çocuk kötü şartlar altında hapsedilmiş durumda” diyen Singer, bütün dünyanın odaklandığı şehrin doğusunda yaşanan acıların dayanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim