Hollanda Sağlık Bakanlığı, eskisine oranla yüzde 70 daha bulaşıcı olan yeni koronavirüs mutasyonunun Aralık ayı başında ülkede saptandığını açıkladı.

Bakanlık, virüsün Hollanda’ya nasıl ve nereden geldiğini araştırıyor.

Leuven Üniversitesi’nden virolog Marc Van Ranst, mutasyona uğramış virüsün Belçika’da da görüldüğünü açıkladı.

YENİ MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Belçikalı uzman, incelenen 2 bin örnek içinde 4 yeni mutasyon vakası tespit ettiklerini ancak durumun henüz endişe verici boyutta olmadığını söyledi.

Van Ranst, yeni mutasyonun yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ayrıca aşı yapıldığında, virüsteki hangi garip değişikliklerin insanların hasta olmasına neden olduğunu da bilmeliyiz” dedi.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Aşı üreticilerine göre, yeni mutasyon, şu an için koronavirüs aşılarının etkinliğini olumsuz etkilemeyecek.

İngiltere’de virüsün hızla yayılması üzerine, Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü önlem amacıyla (RIVM), Birleşik Krallık ‘tan gelecek yolculara derhal kısıtlama getirilmesini istedi.

Hollanda hükümeti, Pazar sabahı 06:00’dan itibaren İngiltere’den gelen yolculara hava sahasını kapattı.

Tek taraflı uçuş yasağı en az 1 Ocak 2021’e kadar devam edecek.

BELÇİKA DA UÇUŞLARI YASAKLADI

Yük taşımacılığı ve sağlık personeli, uçuş yasağından muaf tutuldu. Hollanda’dan kalkan uçaklar İngiltere’ye yolcu götürebilecek ancak dönüşte boş gelmek zorunda.

Belçika da, Birleşik Krallık’tan yolcu gelişini yasaklayacak.

Başbakan Alexander De Croo, sınırların bu gece yarısından itibaren en az 24 saat kapanacağını söyledi. De Croo, kamu yayıncısı VRT’ye tren veya uçakla İngiltere’den Belçika’ya yolcu gelişine izin verilmeyeceğini belirtti.

YENİ TÜR YÜZDE 70 DAHA FAZLA BULAŞICI

İngiltere’nin güneydoğusunda Kovid-19’un daha hızlı yayılan yeni türü keşfedilmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından yapılan açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu bildirilmişti.

Editör: TE Bilisim