İngiltere’de yapılan erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidara geldi. Böylece Brexit’in gerçekleşmesi konusundaki engel ortadan kalksa da sandıktan güçlenerek çıkan ayrılıkçı İskoçların, yeni bir bağımsızlık referandumu talebiyle hükümeti zorlaması bekleniyor.

Brexit tartışmaları gölgesinde yapılan seçimi Muhafazakar Parti, 364 sandalyeyle ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326’yı geçerek 2 yıl sonra tek başına iktidar şansı elde etti.

“31 OCAK’TA AB’DEN AYRILACAĞIZ”

Johnson ilk açıklamasında, “Bu aşamada, bu tek ulus Muhafazakar Parti hükümetine, sadece Brexit’in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor.” dedi.

Çalışmaya bugünden itibaren başlayacaklarını söyleyen Johnson, “31 Ocak’ta AB’den ayrılacağız. Aması, şartı yok.” diye konuştu.

“Yeni bir gün, yeni bir şafak.” diyen Johnson, Batı Londra’daki seçim bölgesinde oy oranını 1,8 puan artırarak 7 bin 210 oy fark ve toplamda 25 bin 251 oyla yeniden Avam Kamarası’na seçildi.

 59 SANDALYEYİ KAYBEDİNCE İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Seçimin en büyük kaybedeni ise İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn oldu. 203 milletvekili kazanan İşçi Partisi, 1935’ten bu yanan en büyük yenilgisini aldı. 2017’de elde ettiği 262 sandalyeden 59’unu kaybeden partinin lideri, ilk açıklamasında görevi bırakacağını duyurdu.

Sonucun kendileri için hayal kırıklığı olduğunu kaydeden Corbyn, Brexit’in seçim tartışmalarını çok fazla kutuplaştırdığını, normal siyasi tartışmaların çoğunu geçersiz kıldığını belirterek, bir sonraki seçimde partisinin başında yer almayacağını açıkladı. Ancak istifası için belli bir tarih vermeyen Corbyn’in kısa bir süre daha partiye liderlik etmesi bekleniyor.

İSKOÇYA’DAN JOHNSON’A AÇIK MESAJ

Seçimde dikkat çekici bir başarıya imza atan diğer bir parti de bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) oldu. 35 olan milletvekili sayısını 48’e çıkarmayı başaran partinin yeni bir bağımsızlık referandumu için Johnson’ı zorlaması bekleniyor.

Partinin lideri ve İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, yaptığı ilk açıklamada, sonuçların beklentilerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, “İskoçya çok açık bir mesaj gönderdi. Bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz, AB’den ayrılmak istemiyoruz.” dedi.

Sturgeon, Johnson’ın İngiltere’yi AB’den çıkarma yetkisini elde ettiğine dikkat çekerek, “Ancak Johnson, İskoçya’nın alternatif bir gelecek adına seçim yapması için benim de bu yönde bir yetkiye sahip olduğumu kabul etmeli.” diye konuştu.

STERLİN YÜZDE 2,5 DEĞER KAZANDI

Sandık çıkış anketlerinin 22.00’da (TSİ 01.00) açıklanmasıyla, sterlin ABD doları karşısında yüzde 2,5 değer kazandı. 19 ay sonra 1,35 doları gören sterlin, avro karşısında da yüzde 2 değerlendi.

TEKLİF GELECEK HAFTA PARLAMENTODA

Brexit düğümünü çözmek için erken seçime giden Johnson, aldığı riskten zaferle çıktı. Bu sonuçla en büyük vaadi olan Brexit’i gerçekleştirmek için yeterli çoğunluğa ulaşan Johnson’ın gelecek hafta AB’den ayrılık anlaşmasını parlamentoya getirmesi bekleniyor.

Tüm Muhafazakar Parti adaylarının anlaşmayı kabul ettiği göz önüne alındığında Johnson’ın parlamentoda herhangi bir sorunla karşılaşması öngörülmüyor.

Anlaşmanın kabülüyle 31 Ocak 2020’de AB’den ayrılacak olan İngiltere ile birlik arasındaki müzakereler bir süre daha devam edecek. Taraflar bu kez, ticaret anlaşması ve her alandaki ilişkilerinin geleceği için masaya oturacak.

Johnson, teknik olarak 2022’ye kadar devam edebilecek müzakerelerin 2020 bitmeden tamamlanmasını istiyor.

PEKİ BREXİT’TEN SONRA NE OLACAK?

Muhafazakar Parti, Brexit’in ardından hareket serbestisine son verecek. Göç konusunda “kontrolü geri alma” sözü veren Johnson, Avustralya tarzı puan temelli bir sisteme geçmeyi istiyor.

Buna göre, göçte ülkede ihtiyaç duyulan iş gücünün giderilmesine odaklanılacak. Açık olan iş kollarında çalışmak için ülkeye gelmek isteyenler, bir puan sistemine tabi tutulacak.

Bu program, yetenekli göçmenlere iş teklifi almadan ülkeye gelme imkanı sağlarken, kimin kabul edileceği konusunda kontrol de tamamen hükümette olacak.

Sağlık hizmetler, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmak isteyenler için özel vizeler oluşturulacak.

Brexit öncesi İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının hakları korunurken, Brexit sonrası gelecekler ise diğer ülke vatandaşlarıyla aynı şartlara tabi tutulacak.

Editör: TE Bilisim