Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’nin karşısına çıkan herkesi kahraman ilan eden Yunan medyasının son umudu Ahmet Davutoğlu oldu… İstanbul Belediye Başkanı seçilince “Erdoğan’ı tahttan indirecek adam” ilan edilen Ekrem İmamoğlu’nun papucu dama atılırken, Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi için “Erdoğan rejimini tehdit edecek bir parti. Eski ekonomi Bakanı Ali Babacan da orada. Yeni partinin oy oranının yüzde 8’lere ulaştığı konuşuluyor” ifadeleri kullanıldı. Yunan medyası, 2014-2016 yılları arasında Başbakan olarak görev yapan Davutoğlu’nun profesör olduğunu vurgulayarak, akademisyen kimliğini öne çıkardı.

“Yeni umut” Davutoğlu için Komşu basınında dillendirilen bir diğer sav ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü dış politikanın mimarı olduğu yönünde… Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik adlı kitabından yola çıkarak, Yeni Osmanlıcılık adı verilen, Osmanlı Devleti’nin eski toprakları olan Ortadoğu ve Balkan ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen bu akımın asıl sahibinin Erdoğan değil, Davutoğlu olduğu yazıldı. Görünen o ki, daha önce Selahattin Demirtaş, Abdullah Gül, Ekrem İmamoğlu gibi isimleri sahiplenen ancak beklediğini bulamayan Yunan siyasi aklı, bu sefer tüm kartlarını Ahmet Davutoğlu için oynatacak.

AB’DEN ANKARA KARŞITI AÇIKLAMA

Öte yandan Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde hedefte Türkiye vardı. Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke sınırlarını belirleyen anlaşma, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla AB’ye giren Güney Kıbrıs’ın baskılarıyla kınandı. Liderlerin yaptığı ortak açıklamada bu anlaşmanın uluslararası deniz hukukunu çiğnediği öne sürülürken, birliğin üye ülkelerinin egemenlik sahasını hedef aldığı, üçüncü ülkeleri bağlayıcı bir yanının bulunmadığı duyuruldu. Türkiye karşıtı yaptırıma gidileceği vurulandı. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’den gelecek herhangi bir kınama veya yaptırım tehdidinin dikkate alınmayacağını daha önce duyurmuşlardı.

Editör: TE Bilisim