Yunanistan’da sığınmacılara yönelik Nazi Almanyası’nı hatırlatan tavırları sonunda sağduyulu Yunanları da isyan ettirdi. Yunanistan İltica Ajansı çalışanları, Avrupa’ya geçmek isteyen bazı sığınmacıların tutulduğu Midilli Adası’ndaki Moria kampında şartların iyileştirilmesi talebiyle nedeniyle greve başladı.

“İNANILMAZ… BERBAT…”

Ajans çalışanlarından İrini Zanni, iki hafta önce gittiği kamptaki korkunç tabloyu anlattı. Sığınmacıların Ada’da zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Zanni, Moria kampında gördüklerini “inanılmaz” olarak nitelendirdi.

Zanni, “Moria’ya 2017’de gitmiştim ve 2 hafta önce bir kez daha gittim. Şu anda oradaki durum 3 yıl öncesine kıyasla çok kötüleşmiş durumda. Orada tutulan sığınmacıların şartları gerçekten berbat.” ifadesini kullandı.

KAMPA SIĞMAYANLAR ORMANDA YAŞIYOR

Kampın kapasitesinin sınırlı olduğuna işaret eden Zanni, “Birçok sığınmacı aile, kampın dışındaki ormanda sağlıksız şartlarda yaşıyor.” dedi. Zanni, sığınmacıların durumundan duyduğu endişeyi dile getirerek, “Bu insanları kurtarmak için fırsatımız olmasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.

İNSANİ MUAMELE ÇAĞRISI

Yunan hükümetinin sığınmacılara karşı “politik” bir tutum sergilediğine dikkati çeken Zanni, hem kendi çalışma şartlarının iyileşmesi hem de sığınmacılara daha “insani” muamele talebiyle dünden itibaren greve gittiklerini belirtti.

Zanni, bu nedenle Yunanistan Parlamentosunun önündeki Sintagma Meydanı’nda hükümetin taleplerini dikkate alması çağrısıyla protesto düzenlediklerini sözlerine ekledi.

KAMPTA KORONAVİRÜS DE GÖRÜLDÜ

Ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklardan kaçarak Avrupa’ya gitmeye çalışan sığınmacıların ilk durağı olan Midilli Adası’ndaki Moria kampında yaklaşık 25 bin sığınmacı bulunuyor. Yetkililer, aşırı kalabalık ve hijyenik olmayan koşulların bulunduğu Moria kampında hastalıkların daha hızlı yayılabileceği uyarısı yapmıştı.

Ada’daki Plomari kasabasında bir süpermarkette çalışan 40 yaşındaki bir kadında salı günü yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmişti.

Editör: TE Bilisim