AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in açıklamalarına ilişkin, “Michel gibilerine hatırlatırız, hadlerini bilsinler. Türkiye, ne sopayla korkutulacak ne de havuçla kandırılacak bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye karşı havuç-sopa yöntemine başvuracaklarını söylemiş. Michel gibilerine hatırlatırız, hadlerini bilsinler. Türkiye, ne sopayla korkutulacak ne de havuçla kandırılacak bir ülkedir.”

NE OLMUŞTU?

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, önceki günkü açıklamasında, birlik liderlerinin 24-25 Eylül’de Brüksel’de yapacakları zirvede Türkiye konusunda ‘havuç-sopa’ yöntemine başvuracaklarını ifade ederek üslupsuz bir söyleme imza atmıştı.

Zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanan Michel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada toplantıyla ilgili “Dış politikamızdaki araçları belirleyeceğiz, bir havuç ve sopa yaklaşımı; ilişkileri geliştirmek için hangi araçları kullanalım, eğer saygı görmezsek hangi araçları kullanalım. Saygı görmek istiyoruz” demişti.

HAVUÇ VE SOPA TAKTİĞİ NEDİR?

Uluslararası ilişkilerde zaman zaman başvurulan havuç ve sopa taktiği, ‘iyi davranışı ödüllendirme, kötü davranışı cezalandırma’ olarak özetlenebilir. Bu yöntem daha çok küçük ölçekli, çok boyutlu ilişki ve etkiye sahip olmayan ülkelere uygulandığında etki yaratma potansiyeline sahip.

Editör: TE Bilisim