Emniyet şeridinden geçmenin cezası en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Acil durum olmaksızın emniyet şeridini işgal eden sürücülere para cezası uygulanıyor. Emniyet şeridi ihlali durumunda uygulanan para cezası ne kadar? Plakaya yazılmış trafik cezası olup olmadığı nasıl öğrenilir? İşte konuya ilişkin tüm detaylar…

Emniyet şeridi, otoyol veya bölünmüş yollarda; kaza, arıza halleri, acil yardım, kurtarma veya kaza incelemesi amacıyla kullanılmak üzere tahsis edilmiş olan ve yol eksenine paralel oluşturulan yol bölümüdür. Emniyet şeridinden herhangi bir zaruret olmaksızın geçilmesi ise, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında ‘emniyet şeridi ihlali’ olarak tanımlanır.

Emniyet şeridi niçin var?

Karayollarında emniyet şeridi tahsisinin nedenleri belli başlı 2 başlık altında toplanabilir;

1 – Ambulans, itfaiye aracı vs. gibi geçiş üstünlüğü olan araçların trafiğe takılmadan hedefine daha kısa zamanda ulaşmasının sağlanması,

2 – Yolda arızalanan araçların trafiği aksatmadan ve tehlikeye yol açmadan kullanabileceği bir bölümün bulunması.

Her kural ihlali gibi emniyet şeridinden geçmenin de hem madden hem de vicdanen getirdiği bir yük var. Trafik cezasını ödeyerek maddi yükün altından kalkılabileceği düşünülse de, insanların hakkını gasp ederek girilen vicdani sorumluğun altından kalkmak pek de kolay olmasa gerek!..

Kaldı ki, acil durumda trafik akışı aksatılarak telafi edilemeyecek üzücü sonuçlara neden olma ihtimali hiç de uzak değil!..

Unutmamak ve belki de biraz empati kurmak lazım; Gereksiz yere emniyet şeridini işgal edenler, bir gün kendileri de aynı hayati bir nedenle o şeridi kullanmak zorunda kalabilirler…

Emniyet şeridinden geçmenin cezası ne kadar?

Trafik ekiplerince yapılan denetimler veya Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile emniyet şeridi ihlalleri tespit edilerek araç plakasına cezai işlem uygulanmaktadır.

Türkiye’de, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında, ‘Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmaları’ halinde uygulanan trafik cezası, 1002 (Bin iki) liradır. Cezanın, sürücü tarafına tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödemenin gerçekleştirilmesi durumunda ise diğer trafik cezalarında olduğu gibi, %25 oranında indirim yapılmaktadır.

Emniyet şeridi ihlali cezası nasıl sorgulanır?

Emniyet şeridi cezası e-devlet üzerinden sorgulanarak öğrenilebiliyor. Şifre ile e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ‘e-hizmetler’ bölümüne giderek ‘EGM’ kategorisindeki ‘Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısından tüm trafik cezalarının sorgulama sonuçlarına ulaşılabiliyor.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de trafik ceza sorgulama işlemini gerçekleştirmek mümkün. Bunun için ‘gib.gov.tr’ internet sitesine giderek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bölümünden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak plakaya yazılmış olan emniyet şeridinden geçme cezası öğrenilebilir.

Kiralanan araçlarda cezayı kim öder?

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan sorular arasında. Kiralık bir araçla yapılan trafik kuralı ihlallerinde cezalar sürücüye yansıtılır. Kesilen cezanın günü ve saati tespit edildiğinden dolayı cezayı, o gün ve saatte aracı kullanan kişi öder. Aracı teslim alan sürücüler seyir halindeyken trafik ekiplerince kesilen, sürücü kaynaklı kural ihlallerinin cezalarını da ödemekle yükümlüdür.

Kiralanan aracın arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda uygulanan cezalar hakkında ise aracı teslim alırken, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunun dikkatle okunması ve konuya ilişkin yetkili personelden bilgi alınması da önemli detaylar arasında.

Editör: TE Bilisim