Şiddet üzerine kurduğu sözde medeniyetini önce Kızılderilileri hedefe koyan geçen süreç içerisinde köleliğe karşı çıktığı için siyahilere akla hayale gelmeyen işkenceler yapan ABD’de “şiddet” gündemden düşmüyor. Son dönemde kurumsal olarak siyahilere adeta savaş açan ABD polisinin skandallarına her gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle 25 Mayıs’ta Minnesota’da George Floyd isimli siyahinin kelepçelendikten sonra ensesine 8 dakika boyunca basılarak öldürülmesi büyük yankı uyandırmış ve koronavirüs salgınına rağmen haftalarca devam eden protestoların başlamasına sebep olmuştu.

SIRTINA 20’DEN FAZLA KURŞUN

Floyd’un öldürülmesi üzerine başlayan gösterilere henüz bitmemişken polisin siyahilerin ölümüyle sonuçlanan şiddet görüntüleri ABD’nin bir kez daha sarsılmasına sebep oldu. Wisconsin eyaletinde polisin arkadan vurarak ağır yaraladığı siyahi Jacob Blake felçli kaldı. Blake’in sadistçe vurulmasının ardından Kenosha şehrinde gösteriler yeniden patlak verdi. Blake için başlayan gösteriler devam ettiği sırada bir polis şiddet haberi de Los Angeles’tan geldi. 2 polis memurunun bisiklet kullanan Afro-Amerikalı Dijon Kizzee’yi durdurmak istediği, Kizzee’nin “Dur” ihtarına uymadığı belirtilirken, 29 yaşındaki bisikletçinin sırtından 20’den fazla vurulduğu ve olay yerinde öldüğü belirtildi. Yetkililerden yapılan açıklamada, “Yasalara uygunsuz şekilde bisiklet süren şahıs polisin dur uyarısını dinlemediği için vuruldu, memurlarımızda herhangi bir yaralanma yok” denildi.

SADİZMİN SINIRLARINIZ ZORLUYORLAR

ABD devam eden siyahi cinayetlerini tartışırken 6 ay öncesine ait bir olaya ilişkin yayımlanan görüntüler sokakları yeniden alevlendireceğe benziyor. New York eyaletinin Rochester kentinde 6 ay önce meydana gelen olaya ait görüntülerde, siyahi Daniel Prude’un, teslim olmasına ve elleri arkadan kelepçelenmesine rağmen polisin Prude’un kafasına poşet geçirdiği ve yere bastırdığı görülüyor. Uzun süre bu şekilde bekletilen Prude’un bir süre sonra bilincini kaybettiği, hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, 7 gün sonra öldüğü belirtiliyor. Otopsi raporunda Prude’un ölümü, “fiziksel baskı sonucu boğulma komplikasyonları” ve cinayet olarak kayda geçti. New York Başsavcılığının Prude’un ölümünü soruşturduğu, Daniel Prude’un ailesinin ise oğullarının haksız yere öldürüldüğü gerekçesiyle Rochester kentine dava açacağı belirtildi. Medyaya yansıyan görüntüler ise büyük tepki topladı.

SOKAKLAR ALEV ALEV

ABD, bir süredir mayıs ayında Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu ölmesi ve geçen hafta Wisconsin’in Kenosha kentinde siyahi Jacob Blake’in polis tarafından çocuklarının gözü önünde 7 kez ateş açılarak vurulması sonucu ülke genelinde protestolara ve yeniden alevlenen siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarına sahne oluyor.

BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Polis şiddetine ilişkin verilerin bulunduğu “Mapping Police Violence” sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD’de 2013’ten 2019’un ortasına kadar siyahlar da dâhil 7 bin 666 kişi polis şiddeti nedeniyle öldü. Bu kişilerin ölümüne yol açan olayların yüzde 95’i gözaltı esnasında yaşanırken, California, Teksas ve Florida polis şiddetinin en çok olduğu eyaletler olarak öne çıkıyor. Ayrıca sitenin derlediği bilgilere göre, ülke nüfusunun sadece yüzde 13,4’ünü oluşturan siyahlar, beyazlara oranla polis şiddetine 2 buçuk kat daha fazla maruz bırakılıyor.

Editör: TE Bilisim