Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov/Rusya

Rusya lideri daha önce de yaptığı konuşmalarında ”Sovyetler Birliğini dağıtmaya gerek yoktu” demişti. Bir başka açıklamasında ise ”SSCB’nin tekrar kurulması düşüncesinden kimse korkmamalı, birlik herkesin istediği ve faydasına olacak bir şeydir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Peki Putin’in bu açıklamaları ne anlama geliyor? Yoksa Putin 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek referandum ile kendisini 2036 yılına kadar başkanlığa taşıyacak bu süreçte Rus halkını milliyetçi söylemlerle konsolide edip kendi etrafında toplamaya mı çalışıyor? Ya da Putin gerçekten de yeni ilhaklar peşinde mi?

KAZAKİSTAN VE BELARUS ENDİŞELİ

Bazı araştırmalar Putin’in milliyetçi söylemlerle özellikle de petrol fiyatlarının indiği ve ardından COVİD-19 pandemisi ile gelen ekonomik krizin etkisini kırmak için Rus halkını kendi etrafında konsolide etmeye çalıştığını gösteriyor.

Bütün bunların yanında önümüzdeki durum şu ki; Putin iktidara geldikten sonra Başta Abhazya,Güney Osetya ve en sonda Kırım’ı ilhak etti. Ukrayna’nın doğusu Doneskte ayrılıkçı bir yapı kurdu. Şimdi ise SSCB’nin tekrar kurulması, tarihi Rus topraklarından bahsetmesi ise bir çok kesimde ciddi endişe yaratıyor; en başta da Rusya’nın komşularında…

Rusya’da Dağıstan sınırında Azerbaycan vatandaşlarına akılalmaz işkence

Dünya

Habere Git

Özellikle Kazakistan’ın bu konudan ciddi endişe duyduğunu değerlendirmek mümkün… Çünkü başta Putin olmak üzere bir çok Rus tarihçi ve Rus yetkililer birçok konuşmasında ”Tarihte Kazakistan adında bir devlet olmammış” iddiasını ortaya atmaktadır.

Hatta biraz daha ileri giderek Kazakistan topraklarının bir bölümünün ”kadim Rus toprağı” olduğunu da dillendiriyorlar.

Her ne kadar Rusya ile Kazakistan arasında ilişkilerinin yüksek düzeyde olduğu görünse de, Putin’in açıklamaları başta Kazakistan ve Belarus olmak üzere bir çok kesimi rahatsız ediyor.

Çünkü Rus siyasiler ve Putin’e yakın medyada Belarusya ile Rusya’nın birleşmesi gerektiğini tezini sıklıkla dilendiriyorlar.

KENZHETAY: RUSYA’NIN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELER, ASTRAHAN OMBI’DEN ORINBOR’A KADAR KAZAK TOPRAKLARIDIR 

Kazakistanlı Araştırmacı gazeteci Nazgul Kenzhetay, konuyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı.

“Rusya’nın kendini hala yükselişte olduğunu varsayarak saldırgan tavırlarla konuşması suya batmakta olan insanın çırpınışına benzer. Putin’in bahsettiği hangi Rus topraklar eski Sovyet ülkelerinin payına girmiş oldu? Şuan Rusya topraklarında bulunan Astrahan, Ombı (Omsk) hatta 20’nci asrın milliyetçi Kazakların Bolşeviklere karşı kaybettikleri Kazak başkenti Orınbor’a(Orenburg) kadar Kazak topraklarıdır. Oralarda hala Kazak nüfusu yaşıyorlar. Tarihi hafızalardan asla silemezler. Putin aynı iddialarıyla, Gürcistan’la, Ukrayna’yla, Moldova’yla, Ermenistan üzerinden Azerbaycan’la, savaştı. Kırım’ı ilhak etti. Sonuç? Rusya’ya en yakın Belarusya bile isyan ediyor. Bugün de Rusya’nın iç durumundan kimse bahsetmiyor ama daha önce görülmemiş olağanüstü hareketlenmeler yaşanmakta. Tüm muhalifler (Komünist, Liberal vb.) Putin’in rejimine karşı birleşmiş durumda. Bunun yanı sıra, ekonomiyi elinde tutanlar da artık baş kaldırıyorlar. Salgın sürecinde büyük ekonomik darbe aldı. Ukrayna ABD’den yardım almakta, Gürcistan ve Ukrayna NATO üyesi olma yolunda gidiyorlar. Tabii bu durum Putin’i çıldırtmış olmalı ki saldırganlaşmış.”

Editör: TE Bilisim